Швеція: перша після 500 років Свята Меса в лютеранському соборі
  • Срд, 04/04/2018 - 19:09

В лютеранському катедральному соборі шведського міста Лунд католицька Свята Меса не відправлялася з часів Реформації, тобто від початку XVI ст. Але цього року, починаючи від 21 жовтня, кожної неділі католицька громада відправлятиме там Святу Месу під час закриття на ремонт свого парафіяльного храму святого Томи.

«Співпраця з католицькою парафією святого Томи є насправді унікальною, – зазначила пастор катедрального собору Лєна Шистранд. – Це черговий крок у нашій дружбі, яку ми плекаємо».

Після історичного візиту Папи Франциска до Лундського катедрального собору, що відбувся 31 жовтня 2016 року з нагоди початку спільного католицько-лютеранського спогадування 500-річчя Реформації, були здійснені конкретні і важливі кроки в напрямку тіснішої екуменічної співпраці між католиками і лютеранами Лунду. Одним з прикладів такої співпраці є щомісячна екуменічна молитва Вечірні як у катедральному соборі, так і на парафії святого Томи.

Служіння католицької Святої Меси у катедральному соборі в період реставраційних робіт в храмі святого Томи, що триватимуть протягом наступної осені і зими, – це не тільки практичне рішення: громада собору сприймає екуменічну співпрацю як втілення духу лютерансько-католицького документу «Від конфлікту до сопричастя», в якому йдеться про 50 років діалогу між католиками і лютеранами, та спільної декларації, підписаної під час екуменічної зустрічі 2016 року у Лунді Папою Франциском та єпископом Мунібом Юнаном, тодішнім Головою Всесвітньої Лютеранської Федерації.

Пригадуючи про цю подію, лютеранський пастор Лєна Шистранд зазначила, що вона мала велике значення для підсилення взаємостосунків між Католицькою і Лютеранською Церквами.

Оскільки лютерани і католики мають розбіжне розуміння Євхаристії, священнослужителі двох конфесій не відправлятимуть Святу Месу разом. Незважаючи на це, обидві конфесії вирішили зосереджуватися на тому, що єднає, а це Боже слово, Хрищення, молитва і діла милосердя.