Швейцарська Гвардія: нові шоломи виготовлені на 3D-принтері
  • Втр, 22/01/2019 - 09:36

Уніформа епохи відродження та сучасні технології: швейцарські гвардійці, що дбають про безпеку Папи, отримають вчетверо легші шоломи.

Папська Швейцарська Гвардія, заснована 22 січня 1506 року, – одне з найвідоміших у світі військових формувань. Парадна уніформа корпусу далека від сучасних зразків, але й Ватикан намагається крокувати в ногу з часом. Обладунки, що зберегли свою характерну форму ще із Середньовіччя, куються вручну в Австрії. Там також виготовлялися двокілограмові шоломи, але тепер ситуація змінюється.

Офіційне інформагентство Президента Швейцарії повідомляє, що нові шоломи, які гвардійці одягають під час Папських богослужінь та урочистих подій, відтепер виготовляються з пластики за допомогою 3D-друкарки. Вони виготовляються на підприємстві «3D-prototyp» поблизу швейцарського міста Штанс.

Легші та економніші

Оригінальний шолом з XVI століття був відсканований, отримані дані опрацювані комп’ютером. Включаючи завершальні оздоблювальні роботи, виготовлення одного шолома триває приблизно один день. Результат – головний убір, що важить 570 грамів, захищає від ультрафіолетового випромінювання та має систему вентиляції.

Однак, не йдеться про іграшку. High-tec шоломи коштують до 1000 франків. Але це дешевше, ніж ковані вручну з металу, що потребували 130 годин праці. На 2019 рік замовлено 120 таких шоломів, які 22 січня 2019 р. будуть передані Папській Швейцарській Гвардії, що того дня відзначатиме своє 513-річчя.