Сила Христової Крові. Катехеза св. Йоана Золотоустого
  • Птн, 15/04/2022 - 13:37

З Катехези святого Йоана Золотоустого (Катехеза 3, 13-19)
Сила Христової Крові

Хочеш пізнати силу Христової Крові? Звернімось до її порівняння, згадаймо про її прообраз, розкажімо, що про неї говорить давнє писання.

Мойсей наказує: Заріжте однолітнього агнця і помажте його кров’ю двері (пор. Вих 12, 1-14). Що ти говориш, Мойсею? Чи може кров ягняти, нерозумної тварини, спасти людину, обдаровану розумом? Так, говорить, може, але не тому, що це кров, а тому що вона – прообраз Господньої Крові. І тому від неї набагато скоріше тікає ворог, коли побачить вже не одвірки, окроплені кров’ю, яка була тільки прообразом, але освітлені Кров’ю істини уста вірних – одвірки святині, присвяченої Христові.

Хочеш пізнати ще іншу силу цієї крові? Хочу спершу, щоб ти побачив, звідки вона потекла і з якого джерела почала бити? Вона витекла з самого хреста і взяла початок з Господнього боку. Адже написано, що після смерті Ісуса, коли Він іще висів на хресті, один з солдатів підійшов до нього і списом пробив Йому бік, звідки витекла вода і Кров. Вода була прообразом Хрещення, а Кров – таїнства Євхаристії. Солдат, отже, пробив Йому бік і відкрив вхід до святого храму, а я знайшов там чудовий скарб і радію прекрасними багатствами. Отже, це сталось з оцим Агнцем: юдеї Його вбили, а я зібрав плід жертви.

З пробитого боку витекла Кров і вода (Йн 19, 34). Не бажаю, щоби ти, слухачу, поминув секрети такої великої тайни. Мені треба ще сказати про містичний і таємний сенс. Я вже сказав, що ця вода і Кров – це прообраз Хрещення і Євхаристії. З цих двох таїнств народилася Церква, а саме: через купіль відродження і оновлення Святого Духа, повторюю: через Хрещення і Євхаристію, символи яких виходять з боку Спасителя. З власного боку, отже, Христос утворює Церкву, подібно як з боку Адама вийшла його дружина Єва.

Тому, маючи це на увазі, Павло свідчить про це, кажучи: Ми є з Його тіла і від Його костей (пор. Бут 2, 22), таким чином вказуючи на Господній бік. Оскільки, як з боку Адама Господь створив жінку, так і нам дав зі свого боку воду і Кров, від яких утворив Церкву. І як Господь вивів Єву з Адама, який спочив у сні, так само і нам Він, увійшовши у смерть, дав воду і Кров.

Бачите, отже, яким чином Христос поєднав з собою обручницю? Бачите, якою їжею нас годує? Завдяки саме цій їжі ми народжуємось і нею же живимось. Адже, як матір, яку спонукає природна любов до дитини, квапиться нагодувати її власним молоком і кров’ю, так і Христос неустанно поїть своєю Кров’ю тих, кого відродив.

 

Джерело: Католицький Медіа-центр