Сім фактів про нового Предстоятеля УПЦ МП від "Деловая столица"
  • Срд, 13/08/2014 - 19:59

Інтернет ресурс "Деловая столица" перераховує сім фактів про нового предстоятеля УПЦ МП митрополита Онуфрія Березовського.

Факт перший. На думку автора статті Дмитрія Буковського новому Главі УПЦ МП не вдасться зберегти її теперішній статус. "На відміну від покійного Володимира (Сабодана), нововий митрополит УПЦ МП не зможе гарантувати збереження автономії церкви у стосунках з Москвою. Однією з ключових особливостей церковної політики його попередника була багатолітня м"яка проукраїнська позиція, яка сформувалася після "помаранчевої" революції 2004 року. Володимир вирізнявся дипломатичним хистом та великим авторитетом, як серед мирян, так і серед церковних ієрархів, що давало йому значний простір для маневру. Такого простору точно не буде у новообраного митрополита. Адже відсутність достатньої харизми в українській церковній ієрархії та впливу змусить його опиратися на підтримку Москви." - пише автор.

Факт другий. Новий київський митрополит Онуфрій (УПЦ МП) фінансово залежний від спонсорів "русского мира". Саме тому "УПЦ МП при новому керівнику буде залежною від її основних спонсорів: Вадима Новинського та Віктора Нусенкіса. Ці два бізнесмени – перший в минулому громадянин Росії, який і зараз підтримує тісні контакти з Кремлем, а другий – виходець з Донецька, який зараз фактично проживає у Московській області, за даними "Деловая столица" і зробили все можливе, щоб вибори нового митрополита пройшли саме так, як вони пройшли. Тобто, цей фактор лише доводить, що новий митрополит буде цілком і повністю залежний від Москви." - стверджує видання.

Факт третій. Митрополит Онуфрій близький до головного ідеолога "русского мира". Це робить слушним думку УПЦ КП про те, що єпископат УПЦ МП обрав промосковський ветор розвитку цієї конфесії. "Найкращим другом нового митрополита Онуфрія називають самого Московського патріарха Кирила (Гундяєва). Є дані про те, що саме Кирило допомагав майбутньому митрополиту просуватися по церковній ієрархії та сприяв висуненню його кандидатури на пост місцеблюстителя глави УПЦ МП." - інформує "Деловая столица".

Факт четвертий. Як стверджуєе автор публікації: "Митрополит Онуфрій в минулому працював будівельником. Відповідно до його офіційної біографії, під час навчання в Чернівецькому технічному училищі він працював різноробочим в кількох будівельних організаціях Чернівців." Ймовірно можна очікувати зросту будівельної діяльності УПЦ МП.

Факт п'ятий. Новий Предстоятель УПЦ МП уже є людиною досить похилого віку. "Митрополит Онуфрій є одним з найстарших архієреїв УПЦ МП. В цьому році йому виповниться 70 років. Ще будучи семінаристом, майбутній архієрей став (1970) послушником Троїце-Сергієвої лаври. В 1971 році послушник Орест Березовський прийняв чернечий постриг з ім'ям Онуфрій на честь Прп. Онуфрія Великого. Має сан архімандрита. З 1988 по 1990 рр. був намісником Почаївської лаври." - наводить факт з біографії митрополита Онуфрія "Деловая столица".

Факт шостий. "Митрополита Онуфрія вважають симпатиком т.зв. "діомидівської єресі", яка отримала назву від імені колишнього єпископа РПЦ Діомида (Дзюбана). Прихильники Діомида засуджують використання ідентифікаційних кодів, виступають пороти екуменістичного руху і є найконсервативнішим крилом в російському православ"ї." Якщо це твердження виданян "Деловая столица" має рацію, то слід очікувати доволі гострого конфлікту Нового Предстоятеля УПЦ МП з теперішньою реальністю.

Факт сьомий і останній у публікації Дмитрія Буковського у "Деоловая столица": у митрополита Онуфрія з'явиться доступ до потужних фінансових потоків. "Новий митрополит отримає під контроль значні фінансові ресурси, якими володіє УПЦ МП. Зокрема, за даними "Деловая столица", лише одна капличка, розташована, наприклад, у спальному районі міста, відчисляє щомісяця в загальну церковну касу близько $4 тис. А про те, скільки вона збирає пожертв загалом, можна тільки здогадуватися. Однак, цей приклад дає можливість уявити, які насправді кошти проходять через близько 4 300 приходів, які підконтрольні церкві по всій Україні."

Дмитрій Буковський