Сім ключових точок, які зробили Івана Павла ІІ «Великим Папою»
  • Нед, 14/07/2013 - 02:28

Незабаром усміхнене обличчя Івана Павла ІІ знову прикрашатиме фасад Площі святого Петра. Він буде офіційно проголошений святим, тобто буде визнаний прикладом для наслідування для католиків у всьому світі. За 26 років понтифікату можна виділити деякі ключові точки, якими особливо відзначилось його життя і папство. Ось приклад деяких з них.

 

 

 

Людськість

Кароль Войтила був захоплений життям і мистецтвом. Він любив поезію і драму. Він навіть сам був актором і написав сценарій вистави до того, як став священиком.

Вирішальний момент у його житті був тоді, коли він почав працювати на хімічному заводі.

«Я ніколи не забував досвіду буття робітником  і в той же час «таємним» семінаристом. На заводі під час восьмигодинних змін вдень і вночі я брав із собою деякі книжки. Мої співпрацівники були дещо здивовані, але не згіршилися» - розповідав він.

Іван Павло ІІ був Папою, близьким кожному. Він любив сміятись і не боявся це показувати. Він також прославився тим, що обіймав людей.

Він не боявся

Він був людиною глибокої віри, чия довіра покладена на Бога. Він готувався до священства у таємній семінарії у Кракові, був висвячений також таємно. Закликав людей не боятися життєвих труднощів. Він ніколи не заперечував своїх проблем із здоров’ям, він навіть жартував з них. Він підкреслював важливість сумління замість ненависті. Це він вважав найкращим шляхом протистояння матеріалізмові. Він вибирав розуміння як шлях до демократії.

Подорожуючий Папа

Іван Павло ІІ був Папою і світовим лідером, який подорожував найбільше в історії. Він відвідав 129 країн, здійснив 146 подорожей за межі Італії, що в сумі еквівалентно трьом відстаням від Землі до Місяця. В часі своїх подорожей він зустрічався з різними людьми. Його перша подорож була до Мексики, яку він полюбив з першого погляду. Останню подорож у серпня 2004 року відбув до Люрду у Франції, а тоді помер через вісім місяців.

Він просив пробачення

В часі ювілею 2000 року він попросив пробачення за гріхи Церкви.  А сам особисто вибачив Алі Агсу, який намагався вбити Папу 13 травня 1981 року.

Доступні святі

Іван Павло ІІ особливо відзначився кількістю святих, доступних для різних культур і народів. За понтифікат він беатифікував 1340 осіб, канонізував 483. Лише сама ця цифра більша, ніж сумарна кількість канонізацій його попередників. Серед них батьки, як Жанна Беретта ,корінні жителі як Хуан Дієго та Катері Текавіта, харизматичний отець Піо, Мати Тереза та Іван ХХІІІ.

Молодь

Його щире ставлення викликало миттєвий зв'язок з молоддю. Він запропонував їм збиратись кожні два-три роки, що стало початком Всесвітнього Дня Молоді. Перша зустріч поза Римом відбулась в аргентинському Буенос-Айресі у 1987 році. Саме з цих подій походять найвідоміші фотографії.

Діалог з релігіями

Іван Павло ІІ будував мости між всіма, навіть тими, хто не поділяв його точки зору. Він був першим Папою, який відвідав синагогу і звернувся до євреїв словами «наші старші брати».

Іван Павло ІІ покращив стосунки з православними, англіканами і протестантами, також зібрав лідерів інших релігій для спільної молитви за мир.

Іван Павло ІІ ввійшов у історію з багатьох причин. Не дивно, що багато хто вже називає його Іваном Павлом ІІ «Великим».

За матеріалами: http://www.romereports.com