Синод – це праця в Господньому винограднику
  • Нед, 05/10/2014 - 13:58

Синодальні зібрання служать не для того, щоб обговорювати гарні та оригінальні ідеї, але, насамперед, для того, щоб якнайкраще обробляти й оберігати Господній виноградник. На цьому наголосив Папа Франциск, проповідуючи під час Святої Меси з нагоди відкриття ІІІ Надзвичайної Загальної Асамблеї Синоду Єпископів, який протягом двох наступних тижнів обговорюватиме тему «Виклики душпастирства сім’ї в контексті євангелізації». В Євхаристійному богослуженні, яка Глава Католицької Церкви очолив в базиліці Святого Петра в неділю, 5 жовтня 2014 р., співслужили синодальні отці, між якими – блаженніший Святослав Шевчук, Глава УГКЦ, та Високопреосвященніший архиєпископ Мечислав Мокшицький, Голова Конференції Римо-Католицьких Єпископів України.

У прочитаних біблійних читаннях йшлося про образ «Господнього виноградника», який, за словами Святішого Отця, є образом Божого задуму, Його «мрії», Він обробляє його з усією любов’ю. Як знаємо, виноградна лоза вимагає багато турботи. Цією «Божою мрією» є Його люд, якого Він «насадив і яким піклується з терпеливою та вірною любов’ю, щоб він став святим народом, народом, який приносить добрі плоди справедливості».

Папа звернув увагу про те, що і в пророцтві Ісаї, і в Ісусовій притчі про виноградарів, бачимо розчарування цією мрією. Пророк говорить про те, що виноградник, оточений любов’ю і піклуванням, вродив «кислі грона». А в Євангелії чуємо про найнятих виноградарів, які зруйнували Божий задум, думаючи про власні інтереси, замість того, щоб виконувати свої обов’язки.

«Своєю притчею Ісус звертається до первосвящеників і старших, тобто, до “мудреців”, до керівного класу. Саме їм Господь Бог особливим чином ввірив Свою “мрію”, тобто, Свій народ, щоб вони дбали про нього, оберігали від хижаків», – зауважив Святіший Отець, пригадуючи, що Ісус говорить, що виноградарі, натомість, заволоділи виноградником, «через жадібність та гордість» вони хочуть чинити з ним те, що їм заманеться, «позбавляючи Бога можливості здійснити Свою мрію щодо вибраного народу».

За словами проповідника, «спокуса жадібності» існує завжди, щоб її задовольнити, «погані пастирі накладають на люд незносні тягарі». «Також і ми, – додав він, – під час Синоду Єпископів покликані працювати у Господньому винограднику. Синодальні зібрання призначенні не для обговорення чудових й оригінальних ідей, чи щоб виявити, хто є наймудрішим... Вони служать для того, щоб краще обробляти й оберігати Господній виноградник, співпрацювати з Його мрією, з Його задумом любові до Його люду. В цьому конкретному випадку Синод запрошує нас подбати про сім’ю, яка від початків є інтегральною частиною Божого задуму щодо людства».

Звертаючись до синодальних отців, Папа зауважив: «Ми всі є грішниками й до нас також може прийти спокуса “заволодіти” виноградником». Причиною цього може стати жадібність, «якої не бракує людям», а Божа «мрія» завжди змагається «з лицемірством деяких Його слуг». І щоб не перемінити цю мрію у розчарування, слід «піддатися проводові Святого Духа». «Щоб доглядати і добре оберігати виноградник, – підсумував Святіший Отець, – потрібно, щоб наші серця й уми були охоронювані в Христі Ісусі “Божим миром, який перевищує будь-який розум”. Тоді наші думки й задуми будуть згідні з Божою мрією: творити святий люд, який належить Йому і приносить плоди Божого Царства».