Синод: долати брак священиків, молячись за покликання
  • Суб, 12/10/2019 - 12:18

В контексті обговорення питання про брак священнослужителів у Панамазонському регіоні, отець Бернардо Естрада, експерт Синоду Єпископів, зазначає, що Євхаристія не є правом, а даром любові, до прийняття якого Церква допомагає готуватись.

Накреслення нової парадигми євангелізації – це одна з основних тем обговорень під час Синоду, присвяченого Амазонії. Багато Синодальних Отців наголосили на необхідності виправити те, що вважається помилкою минулого: нав’язувати Євангеліє, не беручи до уваги духовність і культуру автохтонних народів, що накладалося на хижацький колоніалізм супроти земель Панамазонії.

Втілювати Євангеліє в конкретне життя

Отець Бернардо Естрада, викладач Нового Завіту в Папському університеті «Santa Croce» (Рим), що є також експертом на цьому синодальному зібранні, в інтерв’ю з нашими колегами поділився своїми роздумами на цю тему, зазначаючи, що «Євангеліє можна інкультурувати в будь-якій соціальній групі світу», бо в іншому випадку, не можна було б говорити про можливість універсального спасіння. Священик погоджується з тим, що деякі методи євангелізації не були придатними, але потрібно також визнати, що краса християнських спільнот, присутніх в Амазонії, є результатом їхньої здатності інтегруватися з місцевими культурами, не боячись, при цьому, проповідувати правду Євангелія.

Цінності, які потрібно зберігати

Стосовно питання про небезпеки синкретизму, що вийшло на яв під час обговорень, отець Бернардо підкреслив, що, справді, існує такий ризик, але Церква має багато цінностей, які може запропонувати й від яких не повинна відмовлятись. «В літургії ми можемо інтегрувати деякі їхні елементи, – додав він, – але потрібно оберігати той факт, що Ісус Христос – це єдиний Посередник і Спаситель людства».

Святі Таїнства – не право, а дар

Стосовно проблеми браку священиків на великих територіях Амазонії та можливості висвячення одружених чоловіків, так званих «viri probati», для того, аби забезпечити «право на отримання Святих Таїнств», професор зазначив, що не можна сприймати Євхаристію як право, бо вона є даром любові, даром Ісуса Христа. Ніхто з нас не заслуговує на цей дар, тому Церква допомагає нам належно приготуватися до цього Таїнства.

Отець Бернардо Естрада також підкреслив, що на Синоді Єпископів відчутна тенденція на підтримку висвячення «viri probati», але багато учасників усвідомлюють також, що це може стати не вирішенням проблеми, а її частиною.

Формування душпастирських співробітників

«Я вважаю, – додав він на завершення, – що формування душпастирських співробітників, служителів Божого слова та надзвичайних розподілювачів Євхаристії, що вже тепер має місце в багатьох регіонах Амазонії, вирішило немало проблем. Але, як завжди, основним питанням залишаються покликання, за які ми повинні молитися».