Синод: оберігати створіння, «спільний дім» майбутніх поколінь
  • Чтв, 18/10/2018 - 15:24

Третя частина Робочого документа була об’єктом обговорень також і 15-го загального зібрання Синоду Єпископів, що відбулося в середу пополудні

Церква повинна бути провісницею у сфері екології, оскільки необхідно докладати більше зусиль для того, щоб залишити придатний «спільний дім» для майбутніх поколінь. Ці роздуми стали відправною точкою дискусії під час 15-го загального зібрання Синоду Єпископів у Ватикані, що відбулося після обіду в середу, 17 жовтня 2018 року.

Почути волання землі та бідних

Один зі спостерігачів, що представляють на Синоді молодь з різних куточків світу та різних суспільних контекстів, ствердив, що багато юнаків і дівчат очікують «пророчої Церкви» у сфері екології та економіки, адже неможливо ігнорувати волання землі та волання бідних. Брак пошани до довкілля породжує нові форми бідності, з чого випливає заклик до перегляду економічних систем через уважний аналіз споживання та інвестицій. Синодальні Отці вказали також на «катастрофічні наслідки» для локальних екосистем, спричинені експлуатацією теренів транснаціональними корпораціями, що стає ще одним чинником зростання міграції.

Праця, як нагода для креативності

Відбулося також обговорення викликів, пов’язаних зі світом праці. Сьогодні праця загалом сприймається лише як головне джерело прибутку. Але такий чисто економічний підхід є спрощенням, яке позбавляє працю її людяного виміру та підважує креативність. Молодь, натомість, мріє про зайнятість, яка відповідатиме їхнім вмінням, бо лише тоді почуватимуться самореалізованими.

Допомагати молоді контактувати з Біблією

Значний простір дискусії був відведений протагонізмові молоді в Церкві та труднощам і перешкодам, які вона зустрічає, між якими названо клерикалізм. Єпископи визнають існування певних обмежень з боку духовенства, але також заохочують мирян бути проактивними в церковному житті. Слід розвивати справжній протагонізм, натхнений не власною особою, але Христом і прикладом святих. Покликання до святості є загальним, і не слід забувати, що серед визнаних святих – понад півтори сотні становить молодь, а щодо численних юнаків і дівчат тривають канонізаційні процеси.

Отці Синоду підкреслюють, що необхідно допомогти молоді контактувати зі Святим Письмом, адже воно містить відповіді на чимало запитань, які постають перед підлітками. Молодіжне душпастирство повинно мати ясні цілі: зустріч молоді з Христом і слухання юнаків і дівчат, щоб вони почувалися пов’язаними з церковним життям. Молодь очікує від Церкви вірогідності, послідовності між вчинками та навчанням.

Діяти разом з молоддю, а не лише «для» молоді

З боку Церкви необхідна також мужність, аби ставити перед світом запитання щодо критичних тем, таких як контрабанда зброї, щоб з ясністю промовляти до міжнародних лідерів, аби вони не створювали загроз для майбутнього нових поколінь. Коли йдеться про підтримку молодих людей, також і економічну, слід намагатися переходити від «варіанту для молоді» до «варіанту з молоддю», тобто, повністю залучати їх у церковне життя, допомагаючи усвідомлювати, що вони не представляють проблему, але частиною вирішення.

Всесвітні дні молоді як нагода для зустрічі та діалогу

Учасники Синоду також скерували свій погляд до Всесвітніх Днів Молоді, назвавши їх не лише нагодою для зустрічі, але також для діалогу між представниками юнаків і дівчат, в тому числі і міжрелігійного. Такі заходи, як зауважив один зі спостерігачів, є прикладом Церкви, що виходить назовні, та становлять придатний спосіб для того, щоб оновлюватися та мріяти.

Комісія для приготування Синодального листа до молоді

Відповідаючи на побажання, що прозвучали від різних учасників Синоду, було створено комісію, що приготує Лист до молоді всього світу. До неї увійшли 5 Синодальних Отців, два молодих спостерігачі, експерт і спеціальний запрошений – брат Алоїз, настоятель екуменічної спільноти в Тезе.