Синод про Амазонію. Кардинал Гуммес: Нові шляхи для місії в регіоні
  • Пон, 13/05/2019 - 16:23

Нещодавно було повідомлено про те, що Папа Франциск призначив Генеральним Доповідачем Спеціальної Асамблеї Синоду Єпископів на тему Амазонії бразилійського кардинада Клаудіо Гуммеса. На думку ієрарха, це буде історична подія, важлива не лише для народів регіону, але й для всієї планети.

В Марійському санктуарії в Апаресіді, Бразилія, нещодавно відбувалася Пленарна Асамблея Конференції Католицьких Єпископів Бразилії. Серед її учасників був кардинал Клаудіо Гуммес, вислужений Архиєпископ Сан-Паоло та голова Всеамазонської Церковної Мережі, якого Папа Франциск призначив Генеральним Доповідачем Спеціальної Асамблеї Синоду Єпископів, що відбуватиметься у Ватикані від 6 до 27 жовтня 2019 року на тему: «Амазонія: нові шляхи для Церкви й для цілісної екології».

Для збереження планети

В Апаресіді під час проведення зустрічі єпископату побував також наш колега Сільвоней Проць, який поспілкувався з кардиналом Гуммесом, запитуючи про перебіг передсинодальних приготувань. Ієрарх розповів, що триває перший етап, що полягає в опитуванні дотичних дієцезії та спільнот. За його словами, цей синод буде дійсно історичним, йдеться про подію релігійного характеру, що вписується в загрозливий контексті екологічної кризи.
«Синод відбувається у складний період історії людства, тож Божий Дух вестиме нас у пошуках нових шляхів для того, щоб зберегти Амазонію, зберегти її люд, але також – рятувати планету», – ствердив кардинал Гуммес.

Приготування Робочого документа

Розмова пройшла перед зустріччю Ради Синоду, що відбуватиметься у Ватикані 14-15 травня, тож наступне запитання журналіста стосувалося подальшого синодального шляху. Генеральний Доповідач розповів, що завданням згаданої зустрічі буде підсумувати матеріали, зібрані в рамках опитування, й приготувати «Робочий документ», на основі якого відбуватимуться праці Синоду.

Нові шляхи для місії Церкви

Підсумовуючи, наш колега запитав ієрарха, яка тема є для нього найближчою, чого він очікує від цієї Асамблеї Синоду. «Думаю, що Церква дуже потребує знайти нові шляхи. Коли я відвідував амазонські регіони Бразилії, а також інших країн, повсюди відчувалася тривога Церкви, душпастирів, єпископів і священиків, що відсутні умови для здійснювання місії. Отож, фундаментальним моментом буде тема нових шляхів, бо також Папа казав, що під час Синоду не йтиметься про те, що вже було сказано: ми повинні обговорити нові речі, нові перспективи, не боячись новизни. Це ощасливлює мене та додає надії», – зазначив кардинал Клаудіо Гуммес, Генеральний Доповідач Спеціальної Асамблеї Синоду Єпископів на тему Амазоної.