Сирійський священик, що був у полоні, отримав премію за мир
  • Втр, 22/10/2019 - 16:06
Отець Жак Мурад, що народився в Алеппо, був нагороджений премією за поширення цінностей миру. Навіть п’ятимісячне перебування в полоні так званої «ісламської держави» не згасило його прагнення сприяти діалогові між християнами й мусульманами.

Настоятель монастиря святого Іллі в Сирії отець Жак Мурад, що в 2015 році протягом п’ять місяців перебував у полоні бойовиків так званої «ісламської держави», отримав премію «Золоті голуби за мир». Цією премією Інститут міжнародних досліджень «Архів роззброєння», щороку нагороджує осіб, що зробили вагомий внесок у сферу комунікації й журналістики, поширюючи цінності мирного співжиття між людьми й народами. Отець Мурад описав своє перебування в полоні в книзі «Монах в полоні. Боротьба за мир в’язня джихадистів». Нещодавно отриману премію він присвячує всім християнським мученикам і священикам-місіонерам, серед яких – італійський священик-єзуїт Паоло Даль Ольйо, що відродив католицький монастир сирійського обряду «Mar Musa» (святого Мойсея) та якого викрали бойовики в 2013 році.

Невгасима спрага миру

Жорстокість, якої зазнав отець Жак під час ув’язнення, не згасила його спраги миру, його бажання сприяти діалогові між християнами й мусульманами, пошуку ненасильницьких шляхів і порозуміння з іншими.

“ Навіть у такий жахливий період, який тепер переживає Сирія, для нас нічого не міняється, бо корінням цього братерського життя є Христова любов, відкрита ментальність і доброта серця сирійського народу. ”

– наголосив священик в інтерв’ю для Vatican News.

У контексті останніх подій, що відбуваються на півночі Сирії, отець Жак Мурад зазначив, що єдиний спосіб врятувати людей, полягає в повному припиненні насилля й війни, бо в протилежному випадку решта християн й надалі втікатиме із Сирії, що є землею перших християн.