Скандинавські єпископи: Буча нагадала нам про злочини ІДІЛ
  • Пон, 22/05/2023 - 14:22

“Коли я побачив подиву гідну рішучість українців нести життя, це справило на мене величезне враження, будувало мене, додало багато надії”, – сказав єпископ Ерік Варден із Норвегії, резюмуючи свій візит до України. Разом із кардиналом Андерсом Арбореліусом зі Швеції, вони перебували тут у першій половині травня, щоб висловити солідарність із нацією, яка захищається від нападу росії.

Ієрархи нагадали, що Церква у їхніх країнах підтримує українських біженців, нечисленних, але які вже значною мірою складаються з мігрантів, а тому розуміють досвід новоприбулих. Але насамперед обидва єпископи як у Скандинавії, так і під час візиту до України наголошували: погляд на глибоку віру і надію нації, що зазнала нападу, дає глибоку втіху, викликає велике захоплення. І все це на тлі жорстокості російської агресії, в якій ієрархи мали змогу переконатися, відвідавши, зокрема, Бучу, повідомляє ekai.pl.

Ось що кардинал Арбореліус сказав про той момент: “Для мене тут було своєрідне повторення, тому що я був в Іраку, коли трапилося те саме, райони були звільнені від ІДІЛ. І, звісно, бачимо цілковите руйнування, бачимо зло війни, зло людей, які можуть робити такі речі. Але водночас є надія. Люди хочуть повертатися, хочуть почати заново, хочуть робити щось прекрасне”.

“Тож можна сказати, що на війні бачиш найгірші якості людства, але можна побачити і найкраще. Я вважаю, що дуже важливо підбадьорювати людей і давати їм надію. У тих місцях ми зустріли таких люблячих людей. Старенька прийшла обійняти нас, виявити свою радість і надію. Найголовніше, що я отримав, – це підтвердження того, що завжди є надія. Господь воскрес. Ми приїхали в Україну у Великодній час. І власне я помітив: Христос воскрес і тут також живе”, – сказав католицький Архиєпископ Стокгольму.