Скасування смертної кари: новий заклик Святого Престолу
  • Птн, 06/03/2015 - 23:26

Святий Престіл знову звернувся до світової громадськості із закликом до «глобального мораторію на застосування смертної кари» в перспективі її повного скасування. Такий заклик пролунав у виступі постійного спостерігача від Ватикану при женевському відділенні Організації Об'єднаних Націй монс. Сільвано Томазі під час 28-ї сесії Ради з прав людини.

Нагадуючи про слова Івана Павла II з енцикліки «Evangelium Vitae», прелат підтвердив той очевидний факт, що в даний час існують і інші засоби «для захисту людських життів від агресора та охорони громадського порядку та безпеки»: у ці засоби вища міра покарання не входить.

Цитуючи Папу Франциска, монс. Томазі також нагадав про «можливість судової помилки» і про використання смертної кари «зі сторони тоталітарних і диктаторських режимів в якості інструменту придушення політичних дисидентів або переслідування релігійних і культурних меншин».

Постійний спостерігач від Ватикану при ООН підкреслив, що «застосування смертної кари не має чіткого позитивного стримуючого ефекту і що незворотність такого покарання не допускає будь-яких виправлень у разі судової помилки».

На завершення виступу монс. Сільвано Томазі закликав до скасування вищої міри покарання і закликав до «поліпшення умов утримання під вартою з метою забезпечення поваги людської гідності осіб, позбавлених волі».