Складні запитання: авторське право
  • Срд, 10/10/2018 - 10:04

Чи гріх користуватися неліцензійним програмним забезпеченням?

Порушення авторського права сьогодні значною мірою пов'язане з поширенням Інтернету, який дозволяє з легкістю знайти, скачати і поширити безліч матеріалів.

Порушення авторських прав, тобто недотримання умов використання матеріалів, висунутих автором або власником прав, має дві сторони: це дії тих, хто незаконно надає в розпорядження інших матеріал, що охороняється авторським правом, і дії користувачів – тобто тих, хто незаконно їх скачує.

Як християнин має розцінювати ці дії?

Останніми роками Католицька Церква оприлюднила кілька офіційних документів, що стосуються нових технологій. Першим втручанням у це питання можна назвати апостольське послання Папи Івана Павла II «Стрімкий розвиток». У ньому Папа «благословляє» використання нових технологій як засобу набуття знань і передачі інформації. При цьому, безумовно, віруюча людина зобов'язана дотримуватися чинних законів. Доступність матеріалу для скачування або копіювання не означає, що ці дії морально допустимі. Свідоме використання неліцензійних програм – це гріх. При оцінці тяжкості цього гріха, звичайно, потрібно враховувати безліч обставин. Наприклад, якщо хтось незаконно і регулярно використовує програми для отримання прибутку, для заробляння грошей, – безсумнівно, цей гріх важчий, ніж гріх підлітка, що скачав собі комп'ютерну гру. До того ж питання авторських прав сьогодні дуже ускладнилося саме доступністю матеріалів, а в багатьох випадках власники авторських прав мають у розпорядженні достатньо коштів для захисту своєї продукції. Тому використання неліцензійного програмного забезпечення варто зараховувати, в більшості випадків, до звичайних гріхів, а коли це стає засобом наживи і завдає серйозної шкоди іншим людям, йдеться про тяжкий гріх.