Слова Папи були ключовими для початку спасіння іракських християн
  • Птн, 05/09/2014 - 19:54

Висловлювання Папи про зупинення дій «Ісламської Держави» переважило чашу терезів, – вважає посол Іраку при Святому Престолі Хаббем Мохаммед Хаді Алі аль-Садр. На його думку, якщо б не «неустанні заклики Папи до міжнародної спільноти», то, ймовірно, ніхто б цим не займався.

Дипломат додав, що іракський уряд і релігійні лідери цінують твердість Франциска, а також духовну підтримку, яку він висловлює іракському народові.

На зворотному шляху з Кореї, 18 серпня, Папа заявив, що правильним було б зупинити несправедливого агресора, але це не означає, що треба скидати бомби і вимагає згоди Організації Об'єднаних Націй.

Посол заявив, що угрупування «Ісламська держава» є загрозою для світу, який буде страждати, якщо не зупинить його. Він не виключив, що ця «терористична організація», яка руйнує, вбиває, бере участь в етнічних чистках і торгівлі людьми, може обрати своєю мішенню самого Папу. Бойовики угрупування вважають всіх християн «невірними», тому руйнують їхні храми.

Він запевнив, що іракський уряд у співпраці з Католицькою Церквою, ООН і гуманітарними організаціями робить все, щоб забезпечити дах над головою 100 тис. біженців-християн. Їм роздають їжу та фінансову допомогу в розмірі майже 800 доларів США для кожної родини. Однак, це лише тимчасова допомога, тому що «єдиним реальним вирішенням було б надати можливість 1, 25 млн. іракських біженців повернутися в свої будинки».

Посол підкреслив, що уряд хоче забезпечити можливість залишитися в країні християнам і іншим меншинам, що становлять іракське суспільство. Він нагадав, що перша християнська церква була побудована в той же час, як римський Колізей. Перші християни опинилися в Іраку тому, що втікали від римських переслідувань.