Словенія легалізує одностатеві “подружжя” та надає дозвіл на усиновлення
  • Чтв, 06/10/2022 - 15:48

Національні збори, нижня палата парламенту Словенії, прийняли поправку до сімейного законодавства, яка дозволяє одностатевим парам «одружуватися» та усиновлювати дітей, повідомляє словенське агентство STA.

За проголосували 48 депутатів, проти – 29, один утримався.

Розроблений урядом закон був прийнятий через два місяці після того, як Конституційний суд Словенії постановив, що визначення шлюбу як союзу між жінкою та чоловіком дискримінує гомосексуальні пари. Тоді суд підкреслив, що рішення про надання прав цим парам «не применшує значення традиційного шлюбу як відносин між чоловіком і жінкою і не змінює умов і правових наслідків шлюбу для гетеросексуальних пар».

Депутати Європарламенту від правлячої коаліції одноголосно підтримали законопроект, тоді як консервативні опозиційні групи, Словенська демократична партія (SDS) і Нова Словенія (NSi), були проти. Раніше СДС критикувала рішення Конституційного суду та провела кілька мітингів проти змін.

SDS стверджувала, що гомосексуальні пари вже мають у Словенії ті ж права, що й гетеросексуальні пари, за винятком можливості усиновлення. Депутати від НСІ підкреслили, що не можуть зрозуміти, як відносини між чоловіком і жінкою можуть мати таке ж значення, як союз двох людей однієї статі, якщо останній не може дати потомство.

Серед 27 країн Європейського Союзу одностатеві шлюби легалізували 13.