«Слухайте!». Тема 56-го Всесвітнього дня суспільних комунікацій
  • Срд, 29/09/2021 - 18:23

Згідно зі звичаєм, у Ватикані оприлюднено тему послання Папи Франциска з нагоди Всесвітнього дня суспільних комунікацій, що відзначатиметься в останню неділю травня.

«Слухайте!» – такою лаконічною є тема, яку Папа Франциск обрав на 56-й Всесвітній день суспільних комунікацій, який відзначатиметься 29 травня 2022 року. Після цьогорічного послання, зосередженого на закликові піти і побачити, в наступному посланні Святіший Отець просить світ комунікації наново навчитися слухати.

Добра комунікація починається зі слухання

В оприлюдненому 29 вересня 2021 р. комюніке зазначається, що пандемія торкнулася та поранила всіх, тож усі потребують бути вислуханими та втішеними. «Слухання є фундаментальним також і для доброї інформації. Пошуки істини починаються зі слухання», – наголошено в повідомленні, додаючи, що це також стосується свідчення через засоби комунікації, адже кожен діалог, кожні стосунки починаються зі слухання. Тож також і для професійного зростання, представники комунікаційної галузі «повинні наново навчитися багато слухати».

«Вважайте, отже, як слухаєте», – каже Ісус, навчаючи народ, про що читаємо у 18-й главі Євангелії від Луки. І щоб могти насправді слухати, потрібна мужність, потрібне вільне та відкрите серце, в якому немає місця для упереджень. «Тож у цей час, коли вся Церква запрошена зайняти поставу слухання, щоб навчитися бути синодальною Церквою, всі ми запрошені наново відкрити слухання як суттєвий елемент доброї комунікації», – завершується повідомлення Прес-служби Святого Престолу.

Про Всесвітній день суспільних комунікацій

Відзначення Всесвітнього дня суспільних комунікацій було започатковане Другим Ватиканським Собором. Він відзначається у неділю перед П’ятидесятницею, його тема оголошується 29 вересня, коли літургійно вшановується архангел Гавриїл, Небесний Покровитель телекомунікаційної галузі, а відповідне Папське послання оприлюднюється 24 січня, в день літургійного спомину святого Франциска Сальського, Небесного покровителя журналістів.