Смерть з гідністю – це не евтаназія
  • Втр, 11/10/2016 - 12:18

Сучасне суспільство пробує евтаназію оголосити «смертю з гідністю». Але це є підміною понять. Евтаназія – це самогубство, а не гідне завершення людського життя.

Як свідчить сестра Констанс Файт із Згромадження Сестер Убогих, які опікуються літніми людьми в останніх роках їхнього життя, вона ніколи не стикалася, щоб будь-хто із їхніх пацієнтів звертався з проханням про евтаназію. Про це сестра Файт говорила на конференції «Жити повним життя», яку організувала у Вашингтоні «Heritage Foundation», пише CNA.

Сестра Файт зазначила, що вона ніколи не чула від тих, ким вона уже 30 років опікується – старенькими людьми, які знаходяться на порозі вічності висловів типу «безцільний тривалий біль» чи «тривалі мимовільні страждання і сором», які використовують прихильники евтаназії.

«Я ніколи не чула, щоб будь хто із наших стареньких використовував слово «сором» в контексті страждань і смерті», - зазначила сестра Файт.

Сестра зазначила також, що люди на порозі смерті мають бути оточені любов’ю і духовною опікою. «Я б сказала, що кімната вмираючої людини стає своєрідним духовним центром нашого дому», - свідчила сестра Файт. Вона також зазначила, що тиха молитовна опіка над вмираючою людиною часто стає приводом примирення у сім’ях вмираючого. Вона розповіла про випадок, коли сестри протягом восьми днів молились біля вмираючого чоловіка, який вже був у стані коми і протягом того часу члени його сім’ї не тільки примирилися одні з одними, але навіть і ті, що були відпали від віри, знову повернулися до Церкви.

Сестра зазначила, що досвід рідних, які присутні при смерті своїх ближніх отримують великі милості від цього досвіду.