Смертельні наслідки контрацепції
  • Чтв, 31/10/2013 - 00:18

Відповідальними за смерть 27 голландок може виявитись контрацептивний препарат Diane-35, який спочатку був призначений для боротьби з прищами і надмірним оволосінням у жінок.

Як інформує центр Лареб, який досліджує випадки побічних наслідків медичних засобів у Нідерландах, жертвами гормональної таблетки стали жінки переважно у віці до 30 років, а безпосередніми причинами смерті стала легенева емболія або тромбоз. Експерти вважають, що медикамент спровокував утворення згустків крові, які потім заблокували приплив крові до мозку, легень або серця.

У Великобританії даний препарат давав також депресію, як побічний ефект. У Франції після двох летальних випадків  і ста пацієнток із серйозними ураженнями даний препарат вилучили з продажу, але за деякий час через втручання представників служб охорони здоров’я Євросоюзу ці пігулки вернулись на ринок. На думку цих експертів, ефект у лікуванні прищів і надмірного оволосіння набагато вищий і важливіший, ніж побічні явища при вживанні його як контрацепції. Представники Європейської Агенції Ліків рекомендували вживати препарат за первинним призначенням.

Фірма Баєр (Bayer) за виробництво вищезгаданого препарату була критикована також у Великобританії, Данії, Австралії і Канаді. У 2009 році у Данії при вживанні цих таблеток ризик розвитку згустків крові серед пацієнток зростав у сім разів. А у Канаді від нього померло 14 канадійок з 2000 року до сьогодні, причому семеро з них були молодші 21 року. Інші 165 жінок дістали серйозні ушкодження.

Варто зазначити, що препарат Diane-35 затверджений і дозволений для продажу у понад 100 країнах світу, причому в основному його виписують гінекологи, а дерматологи – значно рідше.      

За матеріалами: http://gosc.pl