Смертельний вирок «за богохульство» у Пакистані
  • Суб, 29/03/2014 - 10:43

Суд в Лахорі (північно-східний Пакистан) засудив до смертної кари і великого штрафу 27-річного християнина Савана Масіха за звинуваченням у богохульстві, якого він наче допустився торік.
Вирок винесли після слухання підозрюваного 26 березня в тюрмі, де він зараз перебуває, бо поліція боялася, що він може стати жертвою нападу в момент транспортування з в'язниці до суду.
Одночасно суддя постановив звільнити під заставу 83 людей, яких звинувачували в нападі на село Джозеф Колоні в Лахорі, визнаючи молодого християнина єдиним винуватцем цієї події. Захист подав скаргу на вирок, вважаючи, що Масіх невинний і звинувачення, висунуті проти нього, є необґрунтованими.
8 березня 2013 року 26-річний Саван Масіх пішов до перукаря стригтися. Власник закладу Імран Шахід відмовився обслужити його, після чого двоє чоловіків почали сваритися також і про релігію, а мусульманин використовував образливі слова про християнство. Тоді група з декількох інших людей пішли до поліції, де звинуватили Масіха у богохульстві, стверджуючи, що він був п'яний і образив Мухаммеда.
Християнина заарештували, а наступного дня близько трьох тисяч сердитих мусульман напали на християнське село Лахору – Джозеф Колоні. Там вони спалили дві церкви і понад 150 християнських будинків, змушуючи місцевих жителів рятуватися втечею. За кілька днів в Ісламабаді невідомі сплюндрували надгробний пам'ятник католика – міністра Шахбаза Бхатті, якого у березні 2011 року вбили ісламські фундаменталісти.
«Сумно бачити рішення про смертну кару на підставі явно неправдивих звинувачень», – сказав італійському місійному агентству «AsiaNews» єпископ єпархії Ісламабад-Равалпінді Руфін Ентоні. Він зазначив, що засуджений є простою, неосвіченою людиною, і «навіть не зрозуміє суті висунутих проти нього звинувачень». Крім того, напад на Джозеф Колоні «є чітким прикладом зловживань, які зробили заради закону про богохульство», – сказав єпископ і закликав до молитви за ув'язненого і для Асії Бібі, і оголосив, що наступного тижня в його єпархії відбудеться день молитви за переслідуваних.
О. Аршад Джон після розмови із захисниками підтвердив, що молодого християнина «втягнули у біду», але судді «зовсім не взяли цього до уваги і винесли рішення під тиском екстремістів». У Пакистані «справедливість не існує», – зі смутком сказав священик.
Крім того, багато пересічних мешканців країни протистоять цьому вироку, що підтверджує Різван Паул – генеральний секретар Фонду імені Масіха і задля життя в цілому Пакистані. Він зазначає, що просте звинувачення у богохульстві еквівалентне осуду. За словами активіста, закон про богохульство використовується для зведення особистих рахунків і здійснення помсти: «той, хто знищив 150 будинків, є на волі, і ніхто його не турбує, а невинного засуджують до смертної кари».
Паул розповів, що проведе цієї неділі, 30 березня, молитовне чування і протест у намірі звільнення Асії Бібі, засудженої за помилковим звинуваченням чотири роки тому, і Савана Масіха.
Солідарність з християнською спільнотою також висловив Амір Ага з Лахору, він братиме участь у демонстрації на їх захист.
Католицька Церква і різні протестантські деномінації впродовж багатьох років закликають до скасування закону про богохульство 1986 року, який впровадив уряд тодішнього президента Зія уль-Хака, щоб задовольнити ісламських фундаменталістів. З тих пір до серпня 2009 року на цій підставі засудили щонайменше 964 осіб, при цьому майже половина з них – 479 були мусульмани, навіть більше, серед них були 340 членів громади ахмадія, якої не визнали ортодоксальні мусульмани за ісламську, 119 християн різних конфесій, 14 індуїстів і 10 осіб невідомої релігії.
До цього треба додати понад 40 випадків вбивств невинних людей, скоєних одним злочинцем або натовпом, і процесів проти інвалідів та розумово відсталих, а також неповнолітніх.
За матеріалами: wiara.pl