Соціальна доктрина Церкви й фінансова аналітика
  • Срд, 16/05/2018 - 10:45

3 травня в Римі, у Папському Латеранському університеті, презентували проект «Quadragesimo anno» («Сорокова річниця»). Він покликаний розробити конкретні рекомендації для оцінки відповідності фінансово-економічної діяльності католицькій соціальній доктрині. Фонд, який одержав назву від енцикліки Папи Пія XI, створить систему сертифікації інвестицій відповідно до соціальної доктрини Церкви; його представили під час конференції «Інвестування заради спільного блага. Рейтинг інвестицій по-католицьки». «По-перше, очевидно, що сьогодні існує не лише концентрація багатства, а й нагромадження аномальної влади, деспотична централізація економіки в руках небагатьох – часто навіть не власників, а лише депозитаріїв та адміністраторів капіталу, яким вони, втім, керують на власний розсуд. Цією владою найжорсткіше користуються ті, хто, тримаючи в руках гроші, стає володарями; вони розподіляють грошові потоки – цю кров, яка живить господарський організм, – і так міцно стискають душу економіки, що ніхто й дихнути не може всупереч їхній волі». Це слова енцикліки «Quadragesimo anno», документа Папи Пія XI, написаного 1931 року, після кризи Уолл-стрит, яка стала початком Великої депресії. Папа Ратті в цьому призабутому тексті пророчо зауважив, що «така концентрація сил і енергії – це, по суті, характерна риса сучасної економіки, природний результат необмеженої свободи конкуренції, у якій може вижити лише найсильніший, адже тут найчастіше вдаються до насильницьких методів боротьби й найменше переймаються питаннями сумління».

Ці слова, переосмислені майже через дев’яносто років, виглядають винятково влучно. Понтифік фактично описав процеси трансформації економіки й фінансів, які відбуваються нині, у ХХІ столітті, й обговорення наслідків яких зараз у всіх на вустах. Папи-наступники, зокрема Пій XI в енцикліках щодо соціальних питань чи Франциск у соціальному вченні, також звертаються до забутих творів соціальної доктрини Церкви. Ще на початку понтифікату в Апостольському повчанні «Evangelii Gaudium» Франциск замислювався про економіку, «яка вбиває».

Всерйоз зважаючи на ці обставини, ініціатори проекту, яких підтримав сам Понтифік, утворили організаційний комітет, що найближчим часом має бути трансформований у некомерційний фонд «Quadragesimo anno». Завдяки внеску вчених, експертів, дослідників із різних дисциплін і фахівців-практиків із усього світу фонд сприятиме пошуку способів «усунути структурні причини порушення функцій глобальної економічної системи» і «змінити правила гри в соціально-економічних системах», переосмислюючи моделі розвитку у світлі соціальної доктрини Церкви та вчення Папи Франциска. Основна мета фонду, яку коротко визначив Папський Державний Секретар кардинал П’єтро Паролін у листі від 5 листопада 2017 року, полягає в тому, аби «спробувати перевести зміст соціальної доктрини Церкви в конкретну знакову систему світу фінансів».

До ініціативи уже погодилися долучитися деякі банки й фінансові інституції, а також один із навідоміших американських економістів – Джефрі Сакс, директор Інституту Землі. Про згоду повідомили також італійські вчені й економісти: Стефано Заманьї, професор політекономії Болонського університету; Леонардо Беккетті, професор політекономії Римського університету «Tor Vergata»; Мауро Маґатті, професор загальної соціології при Католицькому університеті Мілана. Почесний президент комітету й майбутнього фонду – кардинал Антоніо Марія Вельї, колишній Апостольський Нунцій і президент Папської ради для подорожніх. Представник світу кооперативних кредитних банків – генеральний директор «Federcasse» Серджіо Ґатті.

Ідея проекту, як повідомляють ініціатори, полягає в тому, щоб «серйозно поставитися до вказівок соціальної доктрини Церкви, вчення Франциска й до прохання Папи переналаштувати економічну та фінансову системи. Не можна вдавати, наче ми не бачимо, як у нинішній економічній системі дедалі меншає “ліберальності” через те, що важелі фактичної економічної влади належать чимвужчому колу монополістів. Тимчасом доступ до кредитних ресурсів гарантований лише тим, хто вже багатий і має статки, а це ускладнює й часто просто не дає можливості скористатися позиковим капіталом тим, хто його насправді потребує». Як перекласти слова соціальної доктрини на конкретну мову економічних показників, наприклад, фінансових інвестицій? Як цілісно вплинути на систему, пропонуючи потенційним інвесторам шляхи, сумісні з етично-ціннісним підґрунтям християнського підходу до реальності? Які вказівки можуть допомогти трансформації економічних систем у напрямі передового досвіду, стабільності й соціальної відповідальності?

Відповіді на всі ці запитання можуть бути знайдені в роботі фонду, покликаного «розробити дуже конкретні індекси й показники, пов’язані з дотриманням або недотриманням принципів соціальної доктрини Церкви в різних фінансових та економічних ініціативах, у світі праці й бізнесу тощо. Це непроста справа, бо ж легше було б просто сформулювати принципи, які відповідали б реаліям. Проте, усвідомлюючи труднощі, ми намагатимемося досягти мети завдяки Божій благодаті та спільній праці».

«Quadragesimo anno» прагне створити «точку відліку для всіх тих, залучених у діловий світ, хто має намір діяти з урахуванням соціальної доктрини й учення Папи. Мета фонду – розробити реалістичну й адекватну систему сертифікації відповідності бізнесів соціальній доктрині Церкви (СДЦ-сумісність), орієнтовану на фінансово-економічну систему загалом».

Андреа Торнієллі

Переклад КМЦ за «La Stampa»

Від редакції КМЦ: Прес-центр Святого Престолу поінформував журналістів, що 17 травня буде офіційно оприлюднено спільний документ двох ватиканських дикастерій – Конгрегації віровчення й Дикастерії інтегрального розвитку людини – присвячений богословському й доктринальному підходу до сучасної економіки та фінансів.