Сьогодні Церква отримає 20 нових кардиналів, а консисторія визначить дату двох канонізацій
  • Суб, 27/08/2022 - 15:47

Сьогодні, у суботу, 27 серпня, Ватикан живе консисторією – всесвітньою зустріччю кардиналів, під час якої Папа Франциск введе у сан 20 нових кардиналів і призначить дату канонізації двох блаженних.

У базиліці св. Петра о 16:00 за середньоєвропейський часом відбудеться церемонія, під час якої Папа вручить кардинальські відзнаки 20-ти новим членам Колегії Кардиналів. З них 16 голосуючих (виборців) і 4 не голосуючі, яким виповнилося 80 років і не можуть більше брати участь у конклаві.

Після сьогоднішньої консисторії Колегія складатиметься із 226 кардиналів, з яких 132 з правом голосу та 94 неголосуючих. Серед кардиналів будуть представлені чотири нові країни: Монголія, Парагвай, Сінгапур і Східний Тимор. Загальна кількість країн, які представляють кардинали, становитиме 89.
Серед нових кардиналів – три провідні посадовці Римської курії та 13 духовних пастирів з дієцезій у різних частинах світу. Із них 7 монахів (5 виборчих, 2 невиборчих). До колегії кардиналів увійшли три нові релігійні родини: Евдисти, Місіонерський інститут Consolata та Легіонери Христа. Найчисельнішими в Колегії кардиналів є салезіяни, яких налічується 10.

Нагадаємо, 29 травня 2022 року Папа Франциск спочатку призначив 21 кардинала, але від прийняття титулу відмовився Бельгійський Монс. Лукас Ван Луй SDB, архієпископ-емерит Гента. Таким чином, кардинальський титул на сьогоднішній церемонії отримають 20 осіб.