«Сьогодні диявол пропонує нам обміняти свободу на ковбасу і хліб», — Глава УГКЦ під час молитви з родичами загиблих на Майдані
  • Нед, 21/01/2018 - 22:51

Мабуть, зараз ми всі відчуваємо, що чотири роки тому після Йорданських свят Господь повів увесь український народ у пустелю. Тому тепер ми ще переживаємо цей пасхальний шлях до свободи, оскільки ще не прийшли до тої землі обітованої, за яку віддали своє життя Герої Небесної сотні, тобто до тої України, яку Всевишній хоче нам подарувати.

Про це говорив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час Архиєрейської Божественної Літургії у суботу, 20 січня 2018 року, у храмі Архистратига Михаїла та українських новомучеників на вулиці Героїв Небесної сотні (колишня Інститутська). На Богослужіння приїхали родичі загиблих на Майдані не тільки з Києва, а й з інших міст України, оскільки така зустріч та спільна молитва відбулася вже втретє та стала доброю традицією.

Варто зазначити, що того ж дня відбулася Панахида за Героями Небесної сотні. Для їхніх родичів та близьких спільна молитва — це ще одна можливість досягти миру та злагоди для нашої Батьківщини, тобто саме те, заради чого віддали своє життя учасники Революції гідності. «Для нас дуже важлива спільна молитва до Бога з Блаженнішим Святославом. Ми віримо, що наші рідні також моляться з нами за краще майбутнє для України та за її мир», — наголосила Наталія Дигдалович, вдова Героя Небесної сотні Андрія Дигдаловича.

За словами Предстоятеля, уже традиційно у другий день після Водохреща багато людей приходять на колишню вулицю Інститутську до цього маленького храму для того, щоб почути голос Божий, який говорить до України. Навіть більше, почути голос пролитої крові наших героїв, рідних і близьких саме на цьому місці. Адже у Священному Писанні сказано, що кров — це не якийсь мертвий предмет, а життя, яке дає Господь.

«Пролита кров є знаком жертвування свого життя в ім’я великої Божої справи. Тож коли ми хочемо почути голос наших чоловіків, дітей, рідних, близьких, друзів, які в цей час першими злетіли на небо у тій Небесній сотні, то приходимо сюди. У цьому храмі є предмети, зокрема священичий одяг, який скроплений кров’ю цих героїв, і вона навіть сьогодні промовляє голосніше від будь-якого гучномовця чи грому», — зазначив Глава Церкви.

З прочитання Євангелія від Матея під час Літургії ми могли дізнатися про три спокуси, які диявол підготував для Ісуса Христа, коли Він сорок днів перебував у пості в пустелі. На думку Глави Церкви, українці зараз є в дорозі до своєї землі обітованої і кожному з нас тепер диявол скеровує ті самі спокуси, які скеровував тоді в пустелі до Сина Божого.

«Сьогодні диявол пропонує нам обміняти свободу на ковбасу і хліб. Він пропонує нам відректися від віри в Бога для того, щоб отримати сильних земних союзників. Сьогодні диявол пропонує нам поклонитися йому і всьому, що походить від нього, для того щоб нібито швидко досягнути успіху. Тож якою має бути наша відповідь на ті спокуси? Якою має бути наша дорога? А до неї нам вказують шлях Герої Небесної сотні!» — наголосив проповідник.

На думку Блаженнішого Святослава, вони не шукали «хліба» на Майдані. Герої Небесної сотні не перетворювали «бруківку», якою намагалися захистити волю і свободу, на інструмент власної наживи. Вони не шукали привілеї політичної влади та не хотіли бути узурпаторами чи учасниками державного перевороту, як тепер про це на весь світ розповідає ворог України. Вони віддали своє життя і свою кров не за «хліб», а за свободу, за наше життя.

«Ці люди не хотіли випробовувати Бога, а молилися до Нього, і ця каплиця є продовженням молитовного намету на Майдані. Вона є подібною до Кивоту Завіту, який подорожував колись у пустелі, і навіть досі хтось вважає, що він дає силу і перемогу. Цей маленький храм є Кивотом Завіту між Богом і Україною, дарований нам Героями Небесної сотні. Він є знаком Божої присутності між нами під час мандрівки України до своєї обітованої вільної, незалежної держави», — підкреслив очільник греко-католиків.

«Ми будемо просити в Бога, щоби упокоїв у своїй вічній обителі наших Героїв, а також ми будемо молитися за вас — рідних і близьких, які й досі відчувають біль втрати, котрий ніколи не мине. Проте ми хочемо його з вами розділити, прагнемо прислухатися до голосу їхньої крові. Ми бажаємо почути голос Божий, щоб зрозуміти, яке майбутнє нам готує Господь. Я переконаний, що Бог є з нами, а Його сила і благодать допоможуть нам перемогти диявола та всі його спокуси і дійти до тієї мети, до якої Божий Дух нас тоді повів!» — запевнив Глава Церкви і додав, що «не людина, а Бог кличе людину до гідності, до свободи і саме на Його голос відповіли наші герої».