Сьогодні, у Лунґро, відкривається щорічна зустріч Східних католицьких єпископів Європи
  • Чтв, 14/06/2018 - 11:48

Сьогодні, о 17.00, урочистим служінням Вечірньої в катедрі св. Миколая з Мир в Лунґро, відкривається щорічна зустріч Східних католицьких єпископів Європи.

Разом з місцевою спільнотою, в інавгураційній сесії, яка почнеться після Вечірні, візьмуть участь понад п’ятдесят східних католицьких єпископів. В програмі Сесії передбачено виступи Кардинала Леонардо Сандрі, Префекта Конгрегації для Східних Церков, Кардинала Анджело Баняско, Президента Ради Єпископських Конференцій Європи (ССЕЕ), і Його Високопреосвященства Еміля Поля Черріга, Апостольського Нунція в Італії.

Цьогорічна зустріч відбувається в Лунґро (Італія) на запрошення Його Преосвященства Донато Оліверіо, Правлячого Єпископа єпархії Лунґро для італо-албанців континентальної Італії.

«Чим більше наші Східні Католицькі Церкви будуть самими собою, тим більш переконливим буде наше свідчення. Чим більш ясною буде наша приналежність до християнського Сходу, тим більш плідною та ціннішою буде наша компліментарність відносно західної традиції і тим більш присутнім буде скарб християнського Сходу в серці Церкви». Саме такі виклики «в дусі Другого Ватиканського Собору та у згоді з Кодексом Канонів Східних Церков», сформулював Преосвященний владика Донато Оліверіо, пояснюючи цілі Зустрічі, яка розпочинається пополудні в Лунґро.

«Ця Зустріч, в ході підготовки до першого Сторіччя єпархії (13 лютого 2019), являється подією безсумнівної ваги, тому що тут зберуться разом усі предстоятелі Східних Католицьких Церков, присутніх в Європі, щоб що раз краще розуміти те, що Вселенська Церква очікує від східних християн у повному сопричасті з Апостольським Престолом». Для владики Оліверіо «ці зустрічі збагачують усіх нас і зміцнюють нас як Східні Католицькі Церкви, а саме – в тому, щоб визначити що раз краще наш специфічний внесок, нашу ідентичність в екуменічному контексті, в надії, що це спричиниться до подолання непорозумінь та напружень». За словами Єпарха Лунґро «ясніша свідомість і виразніша компліментарність нашої церковної ідентичності можуть запевнити краще розуміння цінного «місця» східних католиків в екуменічному контексті».

Відтак робочі засідання продовжаться 15-16 червня доповідями про постать Єпископа, зокрема в контексті деяких аспектів нового подружнього процесу; про Літургію, - її віднову у вірності власній ідентичності Східних Католицьких Церков і у здатності відновлювати життя людини.

Програму та теми наступних сесій можна знайти на офіційній сторінці ССЕЕ  (www.ccee.eu).

Зустріч, в якій братимуть участь Єпископи і духовенство – представники 12-ьох Східних Католицьких Церков Європи, буде переплетена щоденним служінням Божественної Літургії (Євхаристія), чим буде засвідчено багатство різноманітних літургійних традицій в Католицькій Церкві. 

Зустріч відбувається за фінансової підтримки Ради Єпископських Конференцій Європи (CCEE).

Праці завершаться в неділю 17червня Божественною Літургією в Катедрі св. Миколая з Мир.

Секретаріат ССЕЕ