Сьогодні восьма річниця смерті Папи Івана Павла ІІ
  • Втр, 02/04/2013 - 11:26

Вісім років тому повернувся у Дім Отця блаженний Іван Павло II. Папа Войтила завжди цінував і поважав Хорхе Маріо Берґольйо, якого 1992 року призначив єпископом, а 2001-го поставив кардиналом. Радіо Ватикан пропонує уривки з двох проповідей про Івана Павла II, які Папа виголосив, коли був кардиналом Буенос-Айреса:

 

Іван Павло II не боявся, «тому що прожив своє життя, споглядаючи Воскреслого Господа», – сказав кардинал Берґольйо першого травня 2011 року в кафедральному соборі Буенос-Айреса. У Римі це був день беатифікації Кароля Войтили, але також в Аргентині, і не тільки, в Церкві був день тріумфу. Іван Павло II, – наголосив майбутній Папа Франциск, – не боявся, і саме це «трощило диктатури». «Сміливість і рішучість, які дає нам Воскресіння Христа, – заявив він, – впевненість у тому, що ми прощені милістю» Господа, «позбавляють нас страху». Нехай і сьогодні звучать в нашому серці слова Ісуса і блаженного Івана Павла ІІ: «Не бійтеся!», – сказав кардинал Берґольйо.

 

За шість років до цього, 4 квітня 2005 року, через два дні після смерті Папи, Архиєпископ Буенос-Айреса відслужив Літургію в пам'ять блаженного Войтили. Іван Павло II був послідовним свідком Господа, – сказав кардинал, – він спілкувався зі своїм народом «з послідовністю Божої людини». Щоранку «він проводив багато годин у поклонінні Пресвятим Дарам», даючи «формувати себе Божій силі». Послідовність – наголосив майбутній Папа Франциск – «не можна купити, її не можна навчитися». Послідовність «виховується в серці через адорацію». Можна з повним правом сказати, – додав кардинал Берґольйо, – що Іван Павло II був людиною послідовною, тому що «в усьому підкорявся Божій волі». У часи, коли ми більше потребуємо свідків, ніж учителів, – підсумував Архиєпископ Буенос-Айреса, – Іван Павло II до останньої миті життя був саме таким «вірним свідком».

 

Джерело: Католицький медіа-центр