Союз католицьких жіночих організацій: сприяти зміцненню прав
  • Втр, 23/05/2023 - 18:31

Наприкінці асамблеї Всесвітнього союзу католицьких жіночих організацій обрано нову Голову цієї спілки. Нею стала мексиканка Моніка Сантамаріна. Вона подякувала за виявлену їй довіру та висловилася, що трудитиметься задля розвитку організації та зміцнення прав жінок.

Мексиканка Моніка Сантамаріна, колишня генеральна економка організації, обрана Головою Всесвітнього союзу католицьких жіночих організацій (UMOFC). Обрання відбулося наприкінці Генеральної асамблеї, що відбувалася в Ассізі, Італія, 14-20 травня 2023 року. Тема асамблеї була: «Жінки ВСКЖО (UMOFC) – будівничі людського братерства, заради миру в світі». Ця міжнародна організація заснована в 1910 році та діє в майже 60 країнах. Вона налічує близько сотні католицьких жіночих організацій, що загалом представляють близько восьми мільйонів жінок.

В Асамблеї взяли участь члени 67 організацій з різних куточків світу, загалом 832 учасниці з 38 країн на всіх континентах. Представники з усього світу зустрілися з метою обговорення глобальних проблем та аналізу фундаментальної ролі жінок у сприянні мирові.

Сантамаріна очолюватиме організацію протягом наступних чотирьох років. З нагоди обрання її на цю посаду вона сказала наступне: «Дякую за довіру, яку ви виявили мені як кандидату. Ми продовжимо консолідувати все те добро, що було зроблено, а зроблено вже чимало». Окреслюючи деякі пріоритети, новообрана Голова союзу, насамперед, наголосила на праці з молоддю, завдяки якій вона сподівається сприяти діалогові між поколіннями.

Прислухатися до страждань і потенціалу жінок

Пріоритетом діяльності Всесвітнього союзу католицьких жіночих організацій є зміцнення та розвиток згаданої спілки, яка бажає прислухатися до страждань і потенціалу жінок, особливо найуразливіших, привертаючи увагу до них та сприяючи їхньому всебічному розвитку. Інша резолюція стосується захисту релігійної свободи, як основного права людини. Організації-учасниці зобов’язуються боротися проти дискримінації, засуджувати порушення релігійної свободи та сприяти міжконфесійній взаємодії.

Предметом ще однієї резолюції, прийнятої під час Асамблеї, стала глобальна продовольча криза, пов’язана з турботою про нашу планету, а також проблеми довкілля та зміни клімату.

Діяти заради миру, справедливості та солідарності

Окрім цього, напрямками діяльності згаданої організації будуть такі виклики сучасності: супровід та формування молоді та подружніх пар на шляху сімейної любові, визнаючи материнство та батьківство шляхами до святості, проблема вимушеної міграції та дискримінація на ринку праці, від якої переважно страждають жінки.

Крім цього, організація бажає сприяти формації жінок, щоб вони могли з відповідальністю брати участь у процесах розбудови та прийняття рішень у Церкві. Організація продовжуватиме сприяти розширенню прав і можливостей католицьких жінок у всьому світі, вирішуючи поточні проблеми та працюючи заради майбутнього миру, справедливості й солідарності.