Спадкоємець британського престолу про кардинала Ньюмена
  • Втр, 15/10/2019 - 16:40

Віра кардинала Ньюмена була справді католицькою тому, що вона охоплювала всі аспекти людського життя,- написав спадкоємець британської корони в статті для ватиканської газети «L'Osservatore Romano».

Чарльз був одним з почесних гостей на ватиканській канонізації п'яти блаженних. З нагоди проголошення святим англійського кардинала Джона Генрі Ньюмена спеціально для ватиканської газети він написав статтю, в якій наголосив, що йдеться про першу канонізацію британця за понад сорок останніх років, і це – причина для радості «не тільки в Сполученому Королівстві і не тільки для католиків, але для всіх, кому близькі цінності, які надихали нового святого».

Ньюмен – пише принц Чарльз – «був виразником життя в дусі опору силам, які знецінюють гідність і призначення людини». Він «умів захищати, не звинувачуючи, бути незгодним, не втрачаючи поваги», а також «у відмінностях умів бачити простір зустрічі, а не відмови».

Автор статті називає кардинала одним з найбільших богословів ХХ століття, насамперед тому, що він «використовував свій інтелект для відповіді на одне з найбільш нагальних питань нашої ери: якими мають бути відносини між вірою і епохою скепсису і секуляризму?».

«Якими б не були наші вірування, якою б не була наша традиція, ми не можемо не бути вдячні Ньюмену за дари, вкорінені в його католицькій вірі, якими він ділився з суспільством», – стверджує принц Чарльз. Ньюмен «поклав початок відкритій дискусії між католиками та іншими християнами, прокладаючи шлях для подальшого екуменічного діалогу».

 «І ми, католики і не тільки, з тим же духом, всередині багатовікової традиції християнської Церкви, можемо осягнути єдину перспективу, ту особливу мудрість і те розуміння, які ця виняткова душа привнесла в наш універсальний досвід. Ми можемо черпати натхнення з його творів і з його життя, визнаючи разом з тим, що, як і будь-яке людське життя, воно було неминуче недосконалим. Сам Ньюмен усвідомлював свої недоліки, визнавав свою гординю і оборонну позицію, що не було на вершині його ідеалів, – але, по суті, вони тільки зробили його ще більш вдячним Божому милосердю», – написав спадкоємець британської корони в спеціальній статті для ватиканської газети.