Спільна заява міжрелігійної конференції в рамках EXPO 2017
  • Втр, 05/09/2017 - 09:47

Як ми вже повідомляли, у четвер, 31 серпня 2017 р., в рамках Всесвітньої виставки EXPO 2017 в Астані, відбулася міжрелігійна конференція, ініціатором якої стала ватиканська Дикастерія служіння цілісному людському розвиткові у співпраці з Папською Радою міжрелігійного діалогу та Апостольською Нунціатурою. У заході на тему «Всі разом у дбанні про наш спільний дім» взяли участь представники ісламу, юдаїзму та різних християнських конфесій, присутніх у Казахстані. Результатом конференції стала спільна заява під назвою «Енергія майбутнього».

Релігійні лідери вказали, насамперед, на важливу роль спільних міжрелігійних заяв та зібрань, присвячених різним аспектам дбання про навколишнє середовище. Ці заходи показують, що релігія та духовність можуть бути рушієм для здійснення конкретних дій на користь довкілля та всього людства. Згадані ініціативи пригадують, що релігійні цінності та моральні зобов’язання повинні формувати думки та вчинки всіх віруючих для усвідомлення необхідності покращувати турботу про природу та про ближніх, а особливо про найуразливіших.

«Такі ініціативи, – йдеться в заяві, – показують, яким чином релігійні лідери та віруючі можуть співпрацювати на міжнародному, національному та місцевому рівнях з державними органами, науковими структурами, школами та громадськими організаціями у справі поширення спільного добра, гармонії, доброзичливості та миру».

Релігійні лідери пояснили, що вибір теми їхньої заяви «Енергія майбутнього» зумовлений тим, що спосіб добування, транспортування та споживання енергії має вже сьогодні та матиме у майбутньому значний вплив на природу та екосистеми, на доступ до води та продовольства, на рівність доходів, здоров'я та благополуччя людини та на людський розвиток в цілому, включаючи конфлікти та мир.

У цьому контексті автори заяви наголосили, що енергетичні ресурси не створюються людьми. «Ці ресурси були довірені нам Богом-Творцем для блага всього людського роду та всіх поколінь, – пишуть вони. – Тому, ці ресурси не слід використовувати безрозсудно. У кожному контексті та епосі людські суспільства повинні використовувати доступні енергетичні ресурси тільки після ретельного дослідження, оцінки можливих альтернатив та потреб, проаналізувавши інформацію, надану вченими і технологами».

Далі учасники міжрелігійного симпозіуму виділили одинадцять пунктів, у яких вони звертаються до представників різних сфер суспільства із закликом зробити свій вклад у покращення довкілля.

Промовляючи до всіх віруючих та людей доброї волі, релігійні лідери, насамперед, закликали до осмислення спільних цінностей та взаємостосунків людей з природою. «Це дозволить нам краще усвідомити наше місце й нашу роль в усьому всесвіті та наші обов’язки дбати про створіння та шанувати його, це спонукатиме нас творити стосунки, ділитися з іншими та жити в солідарності», – написали вони, пригадуючи, що різні природні ресурси, включаючи ті, що пов'язані з енергією як, наприклад, вогонь та вода, займають особливе місце у багатьох релігійних традиціях, літургійних текстах та богослуженнях.

У заяві приділяється велику увагу тому, що доступ до енергії є передумовою дотримання багатьох людських прав та розвитку окремих людей та громад. З цього випливає необхідність забезпечити всім доступ до енергії, яка є чистою, безпечною, надійною та доступною за ціною, з мінімальним можливим негативним впливом на довкілля. Релігійні лідери висловили свою підтримку ідеї переходу до екологічно чистих джерел енергії та процесів зменшення залежності від викопного палива. «Такий перехід, – зазначили вони, – повинен йти нога в ногу з децентралізацією та демократизацією виробництва енергії та доступу до неї».

Звертаючись до урядовців та представників фінансових структур, релігійні провідники закликали їх запобігати «безвідповідальній та цинічній» спекуляції на джерелах енергії та відкидати великомасштабні проекти енергозабезпечення у випадку, якщо попередньо не був достатньо вивчений їхній вплив на довкілля та суспільство, і не проаналізовано альтернативні станції менших масштабів, що використовують відновлювальну енергетику.

Учасники міжрелігійної конференції закликали представників бізнесу, а також всіх споживачів, не ставити на перше місце підвищення короткочасного прибутку та збільшення споживання, а також утримуватися від масового розповсюдження та виробництва товарів короткотривалого використання, для виробництва та вживання яких потрібно багато енергії, а також швидко замінювати новими. «Потрібно надавати перевагу довготривалим товарам, особливо, якщо вони відповідають високим стандартам у сферах охорони довкілля, справедливого розподілу доходів, соціального включення та прав людини», – читаємо в документі.

«Ми засуджуємо виробництво та використання ядерних бомб і нас засмучує та кількість енергії та природніх ресурсів, які використовуються для виготовлення та використання зброї», – наголосили релігійні провідники.

У рекомендаціях, скерованих до представників релігійних інституцій, автори заяви закликали покращувати використання енергії в будівлях, що використовуються для релігійних цілей, уважно вибирати постачальників енергії, дбати про бережливе використання води та сортувати відходи, сприяючи їхній переробці. У документі пригадується також про те, що багате духовне життя, що живиться молитвою, може спонукати до змін та прогресу, а також додавати бажання вирішувати проблеми, визначаючи їхні дійсні причини, а не лише долаючи симптоми.

І на завершення, звертаючись до релігійних лідерів, учасники міжрелігійної конференції, присвяченої темі енергії майбутнього, закликали релігійних лідерів у кожній країні співпрацювати з іншими сферами суспільства, у тому числі, з урядами та політиками, аби формувати системи майбутньої енергетики, що служитимуть всьому людству. Вони також заохотили уряди, політиків та представників бізнесу належно оцінити особливий вклад релігій.