Спільне Різдвяне послання Єрархів Української Греко-Католицької Церкви в Західній Європі
  • Чтв, 24/12/2015 - 13:55

Всечесніші Отці, преподобні Брати і Сестри в монашестві,

дорогі в Христі брати і сестри!

Празник Різдва Христового наповняє нас усе новою радістю і зодягає в нову силу, бо як каже коляда: Бог предвічний народився! При вифлеємських яслах ми краще як деінде розуміємо глибину Божої мудрості, що керує усім буттям.

Ангел Божий, який зійшов колись до пастирів, сходить і нині на землю і повторює нам oтe давно вже сказане слово: Бог предвічний народився! Той самий ангел Божий і сьогодні, у сумній темряві нашого часу, серед страху й огірчення проганяє з людських сердець ненависть і брехню, байдужість та зневіру і вкладає в них надію.

Той самий ангел Божий у тиху різдвяну ніч співає і сьогодні: …слава на висотах Богові і мир людям на землі… Той самий ангел Божий виразно кличе, що Бог не тільки перебуває в храмах, але перебуває всюди, де люди його призивають. Він є у стаєнці убогій, у хатині нужденній, в тюрмі й в лічниці, там, де люди голодують, воюють і мерзнуть, де правда закована, де свобідно жити не можна, де заборонено визнавати Бога.

В різдвяну ніч являється нам світло, про яке вже давно писав Ісая пророк: Народ, що у пітьмі ходить, уздрів світло велике; над тими, що живуть у смертній тіні, світло засяяло (Іс. 9,1). Попри це, чимало людей досі живе в країні пітьми; чимало людей досі страждає від міжнародних конфліктів, нещастя голоду, недуг, безробіття, руйнування навколишнього середовища. За фасадами модерних здобутків так багато задурення, брехні. І все ж, у цій темряві світить світло, можна сказати, світить багато світил: всепрощення, доброти, любови, поєднання, зрозуміння. Всюди, де тільки є люди доброї волі, там і заходить небесне сяйво того Божого світла, …що освічує кожну людину, яка приходить на цей світ… (Ів. 1,9).

Для нас, християн, що живемо вірою, світлом істинним є Христос, Син Божий. А ми є свідками світла чи, як каже Євангеліє: Ми є синами світла. Ми несемо це світло серед темряви наших днів. Мерехтить воно в наших руках наче оця вифлеємська зірка. Це світло правдиве, світло нашої віри і нашої надії.

Саме з даром світла Божого приходить до нас Церква, щоб за старинним звичаєм скласти нам різдвяні побажання. Нехай Божа Дитинка Христос – Спас наш, завітає до кожної української хати і до кожної душі, особливо до тих скорбних сердець, що терплять. Нехай радість і мир наповнять серця Ваші, а в душі нехай кріпиться надія. Особливе привітання і святочні побажання Церква дарує тим, які опинилися в зоні війни, які мусили залишити свою землю; тим, які на фронті боронять батьківщину від зазіхань диявола. Побажаймо їм наснаги аж до перемоги над темрявою, адже, Різдво Христове дарує розраду усім.

Тиха ніч, дивна ніч!

Тихий сон все сповив… 

З радістю в серці Марія не спить – 

Дивне Дитятко у яслах лежить! 

Тиха ніч, свята ніч, сповила землю, ясна зоря над вертепом засяяла, ангели пісню співають, пастирі чудові диво подивляють, волхви з дарами спішаться, небеса ликують, земля веселиться, бо народився Христос Спас із Діви чистої.

Уся вселенна віддає поклін Царю віків: небо посилає звізду, ангели приносять пісню, земля дає вертеп, пустеля – ясла, рід людський – Діву непорочну, Матір Бога нашого. Радіймо всі й веселімся, вітаймо один одного з Різдвом Христовим, пісню співаймо і торжествуймо, бо Бог предвічний народився, прийшов днесь із небес, щоб спасти люд свій весь. Він Бог всемогутній, цар неба й землі, а ім’я йому Емануїл, тобто з нами Бог. На Нього ми уповаємо, в його руки віддаємо долю нашою Народу та Церкви і кличемо: Ти єси Бог наш, а ми люди твої, Твоя частка, Твоє насліддя. На Тебе всю надію покладаємо!

Христос раждається!

Славіте Його!

Дано в Мюнхені, Лондоні, Римі, Парижі, 22 грудня 2015 р. Б.

в празник Зачаття Пресвятої Богородиці св. Анною.

+ ПЕТРО (Крик), Апостольський Екзарх для українців у Німеччині і Скандинавії

+ ГЛІБ (Лончина), Єпископ Єпархії Пресвятої Родини в Лондоні, Апостольський Візитатор для українців в Ірландії

+ ДІОНІСІЙ (Ляхович), Апостольський Візитатор для українців в Італії та Іспанії

+ БОРИС (Ґудзяк), Єпископ Єпархії св. Володимира в Парижі, Апостольський Делеґат у Швайцарії і країнах Бенілюксу