Співайте Псалми! 10 причин, чому це варто робити
  • Пон, 08/04/2019 - 16:37

Коли думаємо про Псалми, то більшість із нас зосереджується виключно на їх читанні. Але нам слід їх співати, особливо в церкви. Пропонуємо десять причин, чому нам важливо сьогодні співати Псалми в церкви:

1. Біблія говорить нам це робити

Це найвагоміший аргумент, яким ми володіємо. І як же він гарний! Якщо ми не сприймаємо Псалми серйозно, наше посвячення Біблії також є під сумнівом.

2. Псалми є Словом Божим

Дух Святий є натхненником Псалмів: вони є чистим Письмом. Величезним досягненням минулого року для мене був час, який я провів, співаючи Псалми. Я також радію, коли чую свою маленьку доньку, яка бігає по будинку і наспівує Псалом 8 і 138.

3. Псалми це пісні, які співав Ісус

Будучи хлопчиком, Ісус навчав і запам’ятовував велику кількість Псалмів, якщо взагалі не всі. Вони стали саундтреком Його життя. Вони можуть бути такими і у вашому житті теж.

4. Вони відкривають нам більш «автентичну» картину Бога

Люди сьогодні жадають «автентичного поклоніння», а якщо ми слідуємо сучасним тенденціям християнської музики, то можемо піддатися упередженням наших лідерів церкви або течіям, яким вони слідують. Наприклад, тільки 3% сучасних пісень прославлення побіжно згадують вічність, і рідко зачіпають ті сторони Бога, які доставляють нам незручності. У той час, як Псалми змушують нас здригнутися, коли ми співаємо про Божий суд і гніві. Вони також відкривають перед нами велику, більш красиву і захоплюючу картину Божої слави.

5. Псалми Христологічні

Подивіться, як часто Новий Завіт використовує Псалми, щоб розповісти про життя Христа. Чи хочете ви знати, що відчував Христос, коли був на хресті? Прочитайте Псалом 21.

6. Вони розкривають глибину і повноту людських емоцій

Псалми прекрасним чином балансують богослов’я і емоції, суд і благовістя, глибоко таємне і колективне. Одна жінка розповіла мені, що стала ходити в нашу церкву, тому що ми дозволили їй не соромитися її депресії. Хоча «церква, що дозволяє вам переживати депресію» — не кращий рекламний слоган в сучасному світі, я зрозумів, що вона хотіла цим сказати. У неї були проблеми з депресією, і іноді ми співали пісні, які дали їй право озвучити свою депресію і дозволили її висловити.

Незважаючи на те, що в сучасному прославлянні приділяють велику увагу публічного вираження емоцій, церква, найчастіше, значно зменшує емоційні переживання людини.

7. Вони змінюють прославляння в колі сім’ї

Псалми змінять як ваше індивідуальний так і сімейний час поклоніння. Багато років тому, незадовго після того, як я став християнином, відвідав свого друга в Шотландії. Після обіду, глава сім’ї оголосив: «Зараз ми звернемося до книг». Книги? Що він під цим мав на увазі? Незабаром я зрозумів. Хтось увійшов до кімнати з Бібліями і Псалтирем. Ми читали Слово, молилися за Словом і співали Слово.

Цей досвід був для мене вкрай зворушливим, він допоміг мені зрозуміти, чому в цій конкретній сім’ї були такі сильні у вірі християни. З тих пір, Псалми стали ДНК у моєму житті. Я читаю або співаю принаймні один з них щодня. Мій маленький червоний Псалтир всюди зі мною. У 2011 році я був серйозно хворий, перебуваючи в лікарні я то був в комі, то виходив з неї; моя сім’я не знала про що і як молитися. Я і сам був сильно пригнічений. Тому щовечора вони молилися псалмами зі мною. Мій друг надрукував для мене Псалом 90 і повісив їх на стіну поряд із ліжком. Вони підтримували мене.

8. Вони об’єднають наші церковні сім’ї

У нашій сучасній духовній культурі, де чимало «воєн прославлення», і присутні люди з різних церковних культур і традицій (а іноді і без церковного досвіду зовсім!) — Псалми об’єднують християн. Вони також об’єднують різні покоління віруючих.

9. Вони змінять нашу церковну сім’ю

Ваша громада — це те, що співають ваші люди. Ми запам’ятовуємо те, що співаємо. Якщо ви співаєте псалми, то ваші парафіяни мають величезний запас знань Святого Письма. Минулого вечора ми співали в церкві Псалом 8 (а також уривки з Псалмів 106 і 24). Це було прекрасно. Багато хто думає про нашу церкву як про ту, що любить співати Псалми. Один бездоганно правовірний чоловік не без іронії зазначив: «Ніяк не збагну значення співу Псалмів!»

Але чому ж? Я не розумію, чому кожна церква не співає Псалми. Якщо ви хочете поклонятися в Дусі і істині, чи не буде корисним використовувати пісні, які надихнув сам Дух Істини?

10. Вони мають місіонерське призначення

Псалми прекрасні для проповіді Євангелія в сьогоднішньому світі. Кілька років тому хіпі середніх років забрів в нашу церкву. Після служби він сказав: «Дейв, мені сподобалося. Особливо спів. Співати слова 3000-річної давності з Палестини — це круто!». Псалми це поезія емоцій, яка говорить до сердець всіх людей.

Співайте псалми у вашій церкві

Ось кілька кроків, які можемо зробити, щоб допомогти собі повернутися до Псалмів:

 Читайте Псалми щодня. Ми почали цю практику три роки тому, і вона принесла величезні зміни.

Наповніть свій дім піснями з псалмів — дозвольте їм наповнити ваш розум, серце, уста, уяву і душу.

  Моліться псалмами. Використовуйте їх, щоб наповнити ваші молитви.

Співайте Псалми. Спробуйте сучасні версії Псалмів, або, можливо, старі гімни, натхнені ними.

Переклад Наталії ПАВЛИШИН