Співчуття Папи з приводу смерті Джона Г’юма
  • Чтв, 06/08/2020 - 18:34

«Благородна душа», християнська віра якої «надихнула невтомні зусилля у сприянні діалогу, примиренню та миру серед народу Північної Ірландії» – цими словами у посланні, підписаному Державним Секретарем Святого Престолу кардиналом П'єтром Пароліном, Папа Франциск висловив співчуття з приводу смерті Джона Г’юма, північноірландського політичного діяча та активного учасника мирного процесу в цьому регіоні.

У своєму посланні Святіший Отець зазначив, що він засмучений смертю Г’юма, лауреата Нобелівської премії миру 1998 року, запевняючи у своїх молитвах його сім’ю та всіх, хто оплакує його втрату. Слова Папи були прочитані під час похоронної Святої Меси, яку було відслужено в середу, 5 серпня 2020 р., в соборі святого Євгенія в місті Деррі, де народився Г’юм. Похорони відбулися у повному дотриманні антикоронавірусних санітарних норм та транслювалися в прямому ефірі по телебаченню.

Похоронне богослуження очолив Примас Ірландії архиєпископ Імон Мартін. У вступному слові місцевий єпископ Дональ МакКівн зазначив, що Г’юм «не лише мріяв про мир», але й втілював його в життя. «Покликання його життя, – наголосив він, – полягало в тому, аби бути миротворцем задля добраі нших. Завдяки його минулому, ми можемо виходити назустріч майбутньому».

Серед багатьох послань співчуття, зачитаних під час похорону, були також слова лідера ірландської музичної групи U2 Пола Девіда Г'юсона, відомого під іменем Боно: «Ми шукали гіганта, а знайшли людину, чиє життя вчинило кращим все наше життя, – написав співак. – Ми шукали якихось надзвичайних сил, а знайшли ясність думки, доброту та наполегливість».