Сподіваюся, що добро переможе в Україні, - архиєпископ Мечислав Мокшицький
  • Птн, 14/02/2014 - 20:43

Я вважаю, що події на Майдані є шансом для України, якщо вони призведуть до зміни політичної системи і більш прозахідного напрямку політики – прокоментував для KAI архієпископ Мечислав Мокшицький. Митрополит львівський додає, що крім усього, має надію на мирне розв’язання конфлікту, без кровопролиття.

КАІ: Архієпископе, як Ви оцінюєте цей великий національний рух, який з кінця листопада минулого року спостерігаємо в Україні? Наскільки це є шансом для України?

Архієпископ Мечислав Мокшицький: Ніхто не сподівався такої сильної реакції на відмову від підписання Президентом Януковичем угоди про асоціацію з Європейським Союзом. Майже усі думали, що суспільство сприйме це пасивно, застрягнувши у розчаруванні внаслідок відсутності глибших плодів Помаранчевої революції 2004 р. Великим сюрпризом була енергія і позитивна визначеність, яку показала молодь. Вона довела, що хоче бути в Європі, а також, що має інше бачення України. І лише потім приєдналася політична опозиція, яка висунула вимогу відставки Президента і конституційних змін для зміцнення позицій уряду.

Я вважаю, що події на Майдані є шансом для України, якщо вони призведуть до зміни політичної системи і більш прозахідного напрямку політики. Дякуючи ним з’явилася надія на зцілення держави, на більшу справедливість чи полегшення умов закордонних подорожей, а також полегшити умови для закордонних інвесторів. Ми сподіваємося, що добро переможе, і що обидві сторони порозуміються, турбуючись про Україну.

КАІ: Як Римсько-Католицька Церква в Україні ставиться до подій на Майдані і в інших містах?

Архієпископ Мечислав Мокшицький: Римсько-Католицька Церква в Україні – як і інші Церкви в Україні – висловлює свою підтримку. На Майдані у Києві був поставлений також наш молитовний намет. Отці-францисканці щоденно відправляють там Святу Месу і ведуть молитви. 15 грудня маніфестантів відвідав архієпископ Київсько-Житомирський Петро Мальчук. Він сказав, що згідно з вченням Католицької Церкви народ має право відважно, перемагаючи страх, виступити проти переслідувань і захищати справедливість. А коли відбулися вбивства, наша Конференція єпископату у своєму комунікаті виразно засудила ці акти насильства щодо тих, хто протестує, а також у черговий раз закликала усі сторони сісти за стіл переговорів заради добра народу України. Намагаємося також духовно і матеріально підтримувати постраждалих і їхні родини.

У демонстраціях на Майдані беруть участь також вірні Римсько-Католицької Церкви. Їх супроводжують священики, щоби творити атмосферу солідарності, миру і взаємоповаги. Така атмосфера взаємної солідарності і поваги переважає на Майдані. Там ми бачимо зовсім іншу Україну.

КАІ: Чи подібна ситуація у Львові?

Архієпископ Мечислав Мокшицький: У Львові не проводимо молитви на місцевому Майдані, але молимося у намірі України у наших храмах. Молимося про світло, мудрість для тих, хто при владі, і для опозиції. А перш за все про те, щоби не проливалася братерська кров.

У неділю, 26 січня, після смерті кількох маніфестантів з Майдану,  в усіх храмах львівської митрополії ми благали Бога врятувати нас від війни і несподіваної смерті. А наступного дня закликали до посту в цьому намірі.

Не хочемо, однак, що Церква безпосередньо бере участь у політичній діяльності, тому що це не його місія. Католицьке вчення ясно говорить, що Церква не може ставати на той чи інший політичний бік. Церква стоїть над поділами і захищає цінності. Ми свідомі, що проголошення соціальної доктрини Церкви, захист прав людини і людських спільнот, допомога жертвам несправедливості чи політичного гніту – тобто «політика» у ширшому сенсі слова як турбота про загальне благо є невід’ємною частиною душпастерства і євангелізаційного служіння нашої Церкви. І це ми намагаємося робити.

КАІ: Що Ви можете сказати про лінії різних Церков у переговорах з державою? Чи можна говорити про спільну лінію?

Архієпископ Мечислав Мокшицький: У Всеукраїнсбкій раді Церков і релігійних організацій ми одностайні. Кілька разів ми спільно закликали весь народ України до збереження мудрості і відповідальності, а також до не піддаватися на провокації. Наша спільна лінія це – допомогти мирному розв’язанню існуючої кризової ситуації без пролиття братньої крові.

КАІ: А що може зробити для України Церква у Польщі?

Архієпископ Мечислав Мокшицький: Ми вдячні за молитву, солідарність і скеровані до нас листи з висловленням солідарності. Зокрема, за листи від президії Конференції єпископів Польщі. Я також вдячний за гуманітарну допомогу, яка надходить в Україну з Польщі різними способами. Ми отримуємо багато одягу, продуктів харчування і ліків з багатьох парафій Польщі.

КАІ: Архієпископе, що чекає Україну найближчим часом?

Архієпископ Мечислав Мокшицький: Я маю надію, що опозиція і Президент порозуміються. Я маю надію, що будуть виконані умови поставлені опозицією, а також, що напружена ситуація поступово буде прояснюватися і заспокоюватися.

КАІ: Дякую за розмову.

Джерело: www.catholic-media.org