Спорт в час пандемії
  • Втр, 21/04/2020 - 18:24

Пандемія викликала різкі зміни в соціальному житті. Спорт – це одна із сфер, що зазнали значних негативних наслідків. Про це йде мова в інтерв’ю з церковним радником Італійського спортивного центру.

Світ спорту зупинився внаслідок поширення коронавірусу. Як професійний, так і аматорський спорт зазнають серйозних втрат. Чемпіонати усіх видів спорту припинені, а дати всіх найважливіших спортивних заходів перенесені: Олімпіада в Токіо перенесена на 2021 рік; те ж саме стосується чемпіонату Європи з футболу. Хоча такі відомі велосипедні гонки як Тур де Франс (Tour de France) та Джіро д'Італія (Giro d’Italia) були відкладені тільки на кілька місяців, існує ймовірність, що їх знову відкладуть, якщо дані про поширення коронавірусу в найближчі тижні не будуть задовільними.

Багато спортсменів з різних видів спорту захворіли на Covid-19. Це переконало спортивні заклади припинити будь-яку діяльність в очікуванні на кращі часи. Це все має серйозні економічні наслідки, особливо, у футболі, що є фінансовим двигуном, принаймні в Європі, будь-якого іншого виду спорту. Те саме відбувається і в аматорському секторі: спортзали, тренувальні майданчики, спортивні центри ще й досі закриті, а любителям спорту не залишається нічого іншого, як щоденна пробіжка з дотриманням заходів безпеки, насамперед, соціальної дистанції.

Нові форми змагань 

Керівники Італійського спортивного центру (італ. Centro Sportivo Italiano) замислюються над тим, яким буде спорт після подолання пандемії. За словами отця Алессіо Альбертіні, церковного радника цієї інституції, у майбутньому потрібно буде винайти нові форми спортивних змаганнь, але це не повинно спричиняти втрату цінності зустрічі, що відбувається як у командному, так і в індивідуальному видах спорту. 

Молитва і футбол

Пандемія спричинила скасування «Clericus Cup», своєрідного світового чемпіонату з футболу для священиків та семінаристів, що розігрується між студентами римських колегій, який повинен був розпочатися 7 березня. Офіційна частина відкриття чемпіонату, що включала Святу Месу, відбулася в Римі ще наприкінці лютого. У ньому готувалися взяти участь 16 команд, що включають 330 гравців 70 різних національностей. Тепер вони моляться і чекають на подолання пандемії. 

Отець Алессіо нагадав, що Папа Франциск говорив про спорт під час молитви «Ангел Господній» у Вербну неділю цього року, зазначаючи, що спорт має в собі ті цінності, що дозволять подолати цю та інші надзвичайні ситуації у кожному суспільстві. Культура зустрічі, лояльність, чесність, повага до опонента, за словами священика, – це ті аспекти, що повинні залишатися основою спорту, вони також дозволять впевнено дивитись на дійсність після пандемії. У цей період великих труднощів потрібно підтримувати спорт, аби ці цінності не втрачалися й надихали, насамперед, молодих людей, що будуватимуть завтрашнє суспільство.