«Справжній Провідник – це Святий Дух», – владика Діонісій у день П’ятдесятниці у парафії свв. Сергія і Вакха
  • Пон, 28/05/2018 - 11:56

27 травня 2018 року, у свято Зіслання Святого Духа, преосвященний владика Діонісій (Ляхович), Апостольський візитатор для українців греко-католиків в Італії, очолив Архиєрейську Божественну Літургію в українській парафії свв. Сергія і Вакха в Римі. Архиєрею співслужили настоятель української парафії в Римі, протоієрей Іван Кулик, ієромонах Томаш Фідлер, Т.І., ієрей Роман Скрипнюк та ієродиякон Андрій Глабше, Т.І. Піддияконське служіння здійснювали іподиякони Олег Дутка та Андрій Сивак, Т.І.

У своїй проповіді архиєрей найперше роздумував над божественною роллю Святого Духа в історії спасіння. Дух уприсутнює нам Отця і Сина: «У Духові Святому триває любов Бога Отця у світі до всіх людей. Через Святого Духа продовжується проповідь і спасительне діло Ісуса Христа. Дух пригадує нам те все, шо навчав Ісус Христос. Через Духа Ісус присутній сьогодні. Господь Бог продовжує своє діло у світі через Святого Духа. Дух дарує нам любов Бога Отця; Він Той, що освячує, Він провадить Церкву і поодиноких осіб». Дух Святий є Тим, Хто уможливлює наше взивання до Бога як до Отця, Він же ж є Тим, Хто очищує наші гріхи, а Його мову здатні розуміти усі народи, – підкреслив владика. Проповідник також особливо наголосив на необхідності того, щоб дозволяти Святому Духові вести себе: «Справжній Провідник – це Святий Дух. Він виховує серце єпископа, священика і кожного вірного. Якщо Йому дається простір, то Він діє разом – синергічно – з особами та інституціями». В кінці владика закликав вірних «вигнати злого духа зі свого серця, зробити у собі самих своєрідний екзорцизм, спорожнити серце, щоби зробити в ньому місце для Святого Духа, Духа доброти, любові, милосердя, прощення».

Додамо, що у навечір’я свята Зіслання Святого Духа владика Діонісій очолив всеношне богослуження у парафії свв. Сергія і Вакха у співслужінні ієрея Тараса Остафіїва та ієрея Руслана Сідельника.