США блокують міжнародну підтримку абортів на рівні G7
  • Пон, 13/11/2017 - 10:08

Адміністрація президента США Д. Трампа блокує політичну і фінансову підтримку груп, що поширюють аборти, на найвищому рівні міжнародної дипломатії, включаючи нещодавні зустрічі «Великої сімки» (G7) і «Великої двадцятки» (G20).

Минулого тижня у Мілані міністри здоров’я із семи найбільш економічно розвинених країн світу не змогли знайти згоду щодо мови про «сексуальне і репродуктивне здоров’я» в документі про глобальні пріоритети у сфері здоров’я та кліматичних змін.

У фінальному комюніке G7 після міністерської зустрічі, не було використано термінологію, яку пропихає індустрія абортів, а натомість було запропоновано підтримку зусиль ООН для підсилення здоров’я матері та дитини. Влітку цього року у договорі G20 також було виключено ці терміни.

Як інформує C-Fam, під час переговорів США пропонували мову компромісу, просячи кваліфікувати термін «сексуальне і репродуктивне здоров’я» з посиланням на договори ООН, що чітко заперечують те, що аборт є міжнародним правом. Зрештою, представники Канади і Європи запропонували взагалі не згадувати термін «сексуальне і репродуктивне здоров’я», надаючи перевагу видаленню терміну, аніж кваліфікувати його як виключення права на аборт.

Термін «Сексуальне і репродуктивне здоров’я» вже давно є предметом суперечок в міжнародних перемовинах. Він визначається як включення абортів у договори ООН, глобальну літературу про здоров’я, а також національні і міжнародні судові справи по всьому світу. Вже втомлені від цієї фрази, більше 60 делегацій ООН (включаючи Апостольську Столицю) запропонували не використовувати його під час прийняття Цілей сталого розвитку Генеральної Асамблеї ООН в 2015 році.

Від 1990 року використання цього терміну в міжнародних договорах дозволяло групам, що проводять і поширюють аборти, отримувати політичну і фінансову підтримку поруч із групами, що займаються охороною материнського здоров’я, сімейним плануванням, а також лікуванням і попередженням хворіб, що передаються статевим шляхом.

Цей термін також викликає суперечки через намагання певних кіл запровадити міжнародне право на аборт шляхом звичного міжнародного законодавства.

Договори G7 на тему здоров’я пропонують підтримку ініціатив Генерального Секретаря ООН під назвою «Глобальна стратегія щодо здоров’я жінок, дітей та підлітків», хоча бюрократичний підхід ООН до глобального здоров’я є проблематичним з точки зору захисту життя. Останній звіт цієї ініціативи підтримує доступ до абортів та потужних контрацептивів для молодих дівчат без відома та згоди батьків в рамках «підходу на основі прав» до «сексуального і репродуктивного здоров’я».

Давня захисниця абортів і колишня прем’єр-міністр Фінляндії Тар’я Галонен зазначила, що «реалізація прав людини в контексті сексуального і репродуктивного здоров’я, включаючи доступ до абортів» є «під нападом». Про це вона сказала, презентуючи звіт в штаб-квартирі ООН в Женеві невдовзі після запуску кампанії «Вона вирішує» (She Decides) проти закордонної політики президента Трампа на захист життя. Серед лідерів цієї кампанії – представники секретаріату ООН, ВООЗ та організації «Жінки ООН».