США: Єпископи прийняли документ «Таємниця Євхаристії в житті Церкви»
  • Чтв, 18/11/2021 - 12:18

З великою різницею голосів (222 «за» і всього 8 «проти», 3 «утримались») американський єпископат 17 листопада ухвалив документ «Таємниця Євхаристії в житті Церкви», на який так давно чекали і який пробуджував так багато емоцій. Ухвалення документу єпископи, зібрані на щорічному пленарному засіданні у Балтіморі, прийняли, аплодуючи стоячи.

Для прийняття документу необхідно було 2/3 голосів, однак проголосувала переважна більшість зібраних. Варто зазначити, що в документі не згадується ані прізвища президента, ані жодних інших проабортивних політиків, а лише йдеться про «значення Євхаристії і критерії тих, хто може її приймати».

Один із головних авторів документу, який технічно названий «Action Item #14», Архиєпископ Джозеф Науманн з Канзасу в інтерв’ю для «CBS News» ще до завершення голосування вказав на відповідальність єпископів за душі тих [проабортивних] політиків. «І хоча слід відзначити їх важке служіння для публічного добра, але єпископи не повинні боятись поучати їх в тому, наскільки ця справа є важливою»,- наголосив він.

Новий документ пропонує швидше вказівки, ніж церковну політику, яка мала б стосуватись усієї країни. Тому вирішення питання хто може приймати св. Причастя залишено місцевим єпископам. Для прикладу, архиєпископ Вашингтону кардинал Вілтон Ґреґорі ще давніше чітко заявив, що «пан Байден є запрошений приймати св. Причастя у храмах на території столичної архиєпархії».

Окрім президента США, котрий з одного боку регулярно бере участь в Літургії і наголошує на великій ролі католицької віри у своєму житті, а з іншого боку відкрито підтримує «право» на аборт, схожу позицію займає і спікерка Палати представників Ненсі Пелозі, котра називає себе католичкою і водночас є прихильницею вбивства ненароджених дітей.