США: Штат Юта забороняє зміну статі неповнолітнім
  • Срд, 25/01/2023 - 16:17

Сенат штату Юта остаточно схвалив серію законопроектів, якими введе заборони на трансгендерний перехід для неповнолітніх. У п’ятницю, 20 січня, після напружених дебатів сенатори проголосували 21 проти 7, попри сильний тиск з боку ЛГБТ-організацій та представників Демократичної партії.

Перший законопроект забороняє лікарям надавати дозвіл на початок так званого трансгендерного переходу, а отже призупиняє можливість виписувати рецепт на препарати, котрі блокують статеве дозрівання. Також не допускатимуться будь-які операції для зміни статевих органів всім, хто не досяг 18 років, навіть якщо батьки дитини підтримуватимуть зміну статі.

Другий законопроект скасовує юридичну реєстрацію дітей і підлітків не відповідно до їх статі, а отже в школі чи в інших установах, як мінімум до 18 років, громадян ідентифікуватимуть тільки із їх біологічною статтю, а не «гендером». Третій — забороняє школам приховувати від батьків дитини інформацію про ідентифікацію останньої як «трансгендера».

Усі законопроекти покликані зупинити нав’язування і сприяння так званим трансгендерним переходам дітей. Минулого тижня в ході парламентських слухань сенатор Майкл Кеннеді заявив, що процедурам підтвердження статі «не вистачає достатнього довгострокового дослідження» та висловив занепокоєння, бо «в країні спостерігається радикальний і небезпечний поштовх для дітей використати варіант медичних послуг».

Подібну позицію озвучив і губернатор Спенсер Кокс, який заявив, що його влаштовує законопроект: «Наукова спільнота висловила обґрунтоване занепокоєння щодо довгострокового впливу операцій і ліків на трансгендерну молодь в штаті».

Досить дивними є аргументи транс-спільноти проти заборон. Вони вважають, що такі закони штату спричинять більше смертей, адже трансгендери частіше вчиняють самогубство. Так, згідно з даними Національного опитування США про психічне здоров’я ЛГБТ-молоді Юти у 2022 році показало, що 56% трансгендерів у штаті серйозно думали про спробу самогубства. Це справді жахлива статистика, проте залишається табуйованим питання причин цих проблем, бо можливо саме сприяння невідповідності між статтю і самоідентифікацією є коренем особистих криз цих людей?

Подібну заборону вже підтримали сенатори та губернатор Флориди, але її противники намагаються скасувати це рішення через суд. Наразі розпочалися судові слухання і можливо прихильники трансгендеризму в Юті підуть подібним шляхом. В будь-якому випадку успішні голосування за заборони зміни статі дітям — це дуже позитивна тенденція, яка доводить усвідомлення батьками і законодавцями школи від нав’язування дітям довільної ідентифікації.