США: віра досі важлива, вона також впливає на виборчі преференції
  • Чтв, 12/12/2019 - 16:52

Для 84% американців і 86% американських католиків релігія досі залишається важливою частиною життя. Однак виявляється, що Церква в США серйозно занедбала виховання у вірі останніх поколінь. Навіть серед тих католиків, які заявляють, що готові прийняти все вчення Церкви без застереження, третина не вірить, що Найсвятіше Таїнство – це справжня присутність Ісуса, а не лише її символ.

Такі висновки можна зробити з останніх досліджень католицького електорату в перспективі президентських виборів наступного року. Вони показали, що католицька громада в цій країні є щораз більше поділена. Найбільший вплив на поділи має, однак, не вік чи етнічне походження, а ступінь залучення до релігійного життя.

Католики, які регулярно приймають таїнства, моляться Вервицю і залишаються правовірними в доктринальних питаннях, мають інші погляди і голосують інакше, аніж католики, які практикують періодично, а до католицької доктрини підходять вибірково. Однак усіх католики поєднує огірчення від сексуальних скандалів та позиція єпископів щодо цієї кризи.

Загалом американці, які заявляють, що є католиками, складають 22% виборців. 39% з них ходять до церкви принаймні раз на тиждень. 17% повністю і 41% майже повністю приймають католицьке вчення, 49% вірять у реальну присутність Ісуса в Євхаристії, 13% сповідаються принаймні раз на рік.

У контексті президентських виборів виявляється, що за Дональда Трампа проголосують 52% правовірних католиків. Підтримка діючого президента різко падає разом з ослабленням віри. Серед католиків, які приймають майже всю католицьку доктрину, він може розраховувати на підтримку в межах 35%. Ще нижчим є рівень підтримки серед номінальних католиків і становить лише 28%.

Дослідження, проведені мережею EWTN, також показують прогресуючу лібералізацію молодих поколінь. Це важливо, оскільки на майбутніх виборах вперше буде більше молодих католицьких виборців, аніж старших.