Старозавітне свято нового Року. Рош-ха-Шана у Львові
  • Суб, 25/10/2014 - 17:04

Старозавітній народ так переживав свята, щоб були зрозумілими і прийнятними для дітей. Співи, танці, одяг, страви, оповідання, вигляд оселі — це все мало промовити і навчити.

Педагогічний відділ Парафії св. Йоана Павла ІІ провів з групою дітей старозавітне свято нового Року (єврейською — “Рош-Хашана”, тобто “Голова Року”). Чому так? Бо хід цього свята, який зазвичай відбувається в домашньому колі, це як добре приготована, активізуюча катехеза. Тим більше, що це практика тисяч років і зародилась вона біля коренів християнства. Місцем проведення зустрічі був єврейський клуб “Гілель”. Ми користувались багатством тих, про кого св. Йоан Павло ІІ сказав: “Ви наші старші брати у вірі”, а Папа Бенедикт XVI додав “Ви наші отці віри”. Навіть сама єврейська мова має велике значення, бо відомими є слова святої Терези від Дитяти Ісус: “Якби (...) могла, вивчала б іврит, щоб пізнати як Бог промовляв до людей”.

В клубі зібралось чотирнадцять дітей, в святкуванні взяли активну участь також і їхні батьки. Все розпочалось з гри на шофарі — це такий інструмент з рога, дуже закручений. Потім дітям було запропоновано самим зробити цей інструмент (з фосфорованих труб), відчути у власних руках символіку закрученого інструменту: людина має загнути свої вчинки і думки до волі Бога. Потім робили паперову рибу з великими очима. Риба ніколи не закриває очі — це символ Божого провидіння. Смакували і традиційні для цього свята страви: яблука (які не так складно добути) та мед (його добути складніше, бо потрібно “відібрати” в бджоли, подібно як і пізнання Слова Божого — складне, але приносить радість і задоволення). Була і традиційна халла — круглий як рік хліб, і гранат з незліченною кількістю зернин як символ немислимої любові Божої. А ще танці, співи на івриті доповняли дух свята.

Пошана нашого християнського коріння, яким є єврейська віра і культура, допомагає нам більш глибоко зрозуміти зміст біблійного послання. Йоан Павло ІІ говорив, що єврейська культура є для християн внутрішньою дійсністю — це був додаток до катехези, яку отримали батьки і діти.

Наступна зустріч відбудеться в неділю, 26 жовтня о 18.00 год. В клубі Гілель (пр. Свободи 1/3). Будемо переживати біблійну історію мандрівки пустелею, яка виражається в святі Наметів (суккот). Вхід вільний