Страсний Четвер у паризькому Соборі св. Володимира
  • Суб, 11/04/2015 - 03:13

9 квітня 2015 року владика Борис Ґудзяк, єпископ Паризький, очолив богослужіння Великого Четверга: Вечірню із Літургією Василія Великого та Утреню Страстей Христових.

Співом супроводжували богослужіння семінаристи Львівської Духовної Семінарії Святого Духа, котрі прибули в Паризьку єпархію на чолі зі своїм канцлером о. Володимиром Крушельницьким. Семінаристи братимуть участь в богослужіннях пасхального циклу в Парижі, в містах Лотарингії та Ельзасу, а також приглядатимуться до особливостей служіння у Франції. Крім отця Володимира, співслужили владиці Борису настоятель катедри о. Михайло Романюк разом з усіма іншим паризькими священиками Єпархії св. Володимира.

Особливістю Великого Четверга у катедральних храмах, до яких належить Собор св. Володимира, є завершуваний архієреєм Чин умивання ніг. Зазвичай, єпископ, репрезентуючи Владику-Христа, вмиває ноги священикам, котрі зображають колегію учнів-апостолів навколо свого Спасителя. Однак, у французькій столиці ще немає дванадцяти священиків для участі у цьому чині, а душпастирі з інших міст єпархії не мають змоги у такий важливий період літургійного року покидати свої парафії, щоби прибути в Париж. Тому, сьогоднішнього вечора в Чині вмивання ніг брали участь також і миряни.

Богослужіння Великого Четверга глибоко торкають людські серця драмою пониження  Сина Божого, котрий не лише показав нам приклад у служінні іншим через омивання ніг своїм учням, але й прийняв наруги та катування аж до смерті на хресті. Владика Борис закликав молільників перебувати у чуванні над цією великою Тайною Спасіння.