Суд у Франції засудив до півроку ув’язнення кардинала за те, що не повідомив про зловживання священика
  • Чтв, 07/03/2019 - 18:01

Французького кардинала Філіппа Барбарена, Архиєпископа Ліону, визнали винним у тому, що він не повідомив органи влади про ймовірне сексуальне зловживання священика в його єпархії. 7 березня кардиналу присудили півроку ув’язнення.

Глава французького трибуналу визнала Барбарена винним у тому, що він «не засудив невідповідне ставлення» до неповнолітнього. Сам кардинал не був присутнім під час оголошення вироку.

П’ятьох інших представників архиєпархії, котрі були під розслідуванням разом з кардиналом, виправдали. Очікувалось, що кардинала виправдають, особливо після того, як прокурор справи зазначив, що немає доказів юридичного порушення з боку кардинала, а тому і підстав для його засудження.

Як інформує Catholic Herald, кардинал подаватиме апеляцію вердикту. За словами його адвоката, «таке рішення є несправедливим на юридичному рівні». «Ми сподіваємось, що з наступним кроком справедливість буде встановлена»,- додав він, анонсуючи апеляцію.

Суд над кардиналом Барбареном розпочався в січні, коли його звинуватили в тому, що не доповів юридичній владі в період між липнем 2014 і червнем 2015 року у справі над о. Бернаром Прейнатом, котрого звинуватили у зловживанні неповнолітніми у 1980-их роках.

Ще в 2017 році кардинал Барбарен розповів в одному з інтерв’ю, що одразу після того, як дізнався про звинувачення на адресу священика, відкрив розслідування у цій справі. Священика спочатку усунули з посади керівника групи бой-скаутів на початку 1990-их, зі служіння кардинал усунув його в 2015 році. Сам священик зізнався у своїй провині; перед судом він постане трохи пізніше цього року.