Суспільні Дні УГКЦ
  • Втр, 08/10/2013 - 22:53

«Громадянська відповідальність як суспільна чеснота» – так звучить тема цьогорічних суспільних днів, які проходитимуть у різних куточках України. У Компендіумі соціальної доктрини Церкви читаємо: «Соціальна доктрина Церкви закликає нести відповідальність за побудову, організацію і функціонування суспільства, тобто до політичних, економічних та адміністративних обов’язків…» (н.83). Організаторами Суспільних днів виступають Комісія УГКЦ Справедливість і Мир спільно із Бюро УГКЦ з питань екології.

Особливістю цьогорічного заходу є те, що Суспільні дні зосереджуватимуться на трьох принципово важливих напрямках. Серед них – наукові зустрічі. Їх ціллю є зосередитись на окремих актуальних темах громадянської відповідальності у світлі соціальної доктрини Церкви та ґрунтовно дослідити їх у теоретичній та практичній площинах. Під час регіональних заходів експерти поділяться думками щодо міжнародного та вітчизняного досвіду співпраці урядового та громадського секторів, бачення доповідачів розвитку громадянської відповідальності через рівні можливості. У заходах візьмуть участь провідні вітчизняні та іноземні фахівці, серед яких: Альберто Ло Престі (Папський Університет Анджеліку, Італія), Нікола Граціані (декан журналістів акредитованих при Квіріналі, Папський Університет Св. Хреста, Італія), Луіджіно Бруні (Університет ЛУМЗА, Італія), Райнер Пістнер (мер м. Шилькріпен, Німеччина), монс. Петер Шаленберг (Католицький Богословський Факультет м. Падерборн, Німеччина), Марко Бонакер (Центр Соціальної доктрини Церкви, Німеччина), Маркус Фогт (Мюнхенський Університет Людвіга Максиміліана, Німеччина), монс. Луіс Окулік (Комісія «Caritas in Veriate», CCEE) та інші.

Читання  «знаків часу» завжди було в числі основних цілей Суспільних Днів. Суспільні Дні представляють собою фахові виховні зустрічі, направлені на те, щоб запропонувати людям доброї волі можливість поглиблення важливих тем у світлі соціальної доктрини Церкви. За результатами роботи зустрічей буде підготовлено та видано збірник матеріалів Суспільних Днів.

Іншим акцентом Суспільних Днів будуть парафіяльні зустрічі з метою формування та виховання парохіян, задля здатності не лише думати та аналізувати сучасні виклики, але маючи та усвідомлюючи фундаментальні критерії, запропоновані соціальною доктриною Церкви, спільно вирішувати актуальні питання сьогодення.

Ще іншим напрямком Суспільних Днів буде організація та проведення різноманітних акцій солідарності. Разом із громадськими організаціями та молоддю відбудуться візити у виправні колонії та сиротинці. Дані заходи сприятимуть становленню соціально орієнтованого суспільства в Україні, шляхом надання допомоги та підтримки незахищеним верствам населення задля досягнення ними гідного рівня життя і одержання рівних можливостей розвитку та життя.

Відповідальність покладається на мирян через світський характер їхнього життя і світську природу їхнього покликання. Приймаючи цю відповідальність, миряни втілюють у життя соціальне вчення церкви, а отже, здійснюють світську місію Церкви.

 

Інформаційна служба Комісії УГКЦ Справедливість і Мир