Світ під покровом Марії. Презентація Марійського дня у Ватикані
  • Птн, 11/10/2013 - 14:15

У п’ятницю 11 жовтня у Ватиканському прес-центрі відбулась презентація ще однієї з важливих подій Року Віри, а саме Марійський день у Ватикані. Презентацію очолив архиєпископ Ріно Фізікелла, Президент Папської Ради сприяння новій євангелізації.
12 і 13 жовтня цього року у Ватикані, в присутності Папи Франциска та за участю всіх асоціацій та церковних Рухів, які черпають натхнення з Марійської духовності, буде проведений Богородичний день. З нагоди Року Віри його організовує Папська Рада сприяння єдності християн і він збігається з річницею появ Пресвятої Богородиці у португальській місцевості Фатімі. Тема Марійського дня у Ватикані – «Блаженна та, що повірила» (Лк 1,45).

13 жовтня 1917 року Пресвята Богородиця в шостий і останній раз об’явилась трьом пастушкам – Лусії, Жасінті та Франціскові. Появи тривали від 13 травня 1917 року і через цих трьох дітей Божа Мати переказувала людству Свої перестороги.

На бажання Святішого Отця, справжня статуя Фатімської Богородиці (існує також декілька копій цієї статуї, які постійно здійснюють паломництво світом) буде привезена до Ватикану і виставлена для почитання вірними на площі святого Петра та в Марійському санктуарії Божественної Любові (Divino Amore) поблизу Риму. Справжня статуя Фатімської Богородиці залишає санктуарій тільки з нагоди надзвичайних подій. Останній раз таке паломництво відбувалось з нагоди Ювілею 2000 року, коли 13 травня блаженний Папа Іван Павло ІІ здійснив Акт посвяти світу Пресвятій Богородиці. Папа Іван Павло ІІ відзначався великим почитанням Фатімської Богородиці і на його бажання куля, якою він був поранений 13 травня 2981 року під час замаху на площі святого Петра у Ватикані, вставлена в корону, яка прикрашає Фатімську статую Пречистої Діви. 

У суботу 12 жовтня від 8-ої години ранку прочани здійснюватимуть паломництво до гробу святого Петра у ватиканській базиліці, а у храмах поблизу Ватикану буде проводитись Євхаристійна адорація та вірні зможуть приступити до Святої Сповіді.

Статуя Фатімської Богородиці прибуде з аеропорту Ф’юмічіно на територію Ватикану, де розгорнеться процесійний похід, першою зупинкою якого буде монастир «Мати Церкви», де проживає Папа-емерит Венедикт ХVІ, який прийме статую Божої Матері у своїй каплиці. А другою зупинкою буде резиденція «Дім святої Марти», який при вході прийме Фатімську статую.

Потім статуя Фатімської Богородиці прибуде на площу святого Петра, об’їжджаючи всіма секторами, а о 17-їй годині римського часу її урочисто зустрічатиме Святіший Отець. Богородичне богослуження на площі святого Петра має назву «Via Matris» – «Дорога Матері», на честь «7 мечів болю Божої Матері». Воно зродилось на зразок «Хресної Дороги» ще у ХVІ сторіччі, але теперішньої форми набрало в ХІХ.

Після проповіді Папи та Апостольського благословення, приблизно о 19-ій годині статуя буде перевезена до санктуарію Божественної Любові поблизу Риму. Там буде проводитись молитовне чування «З Марією протягом ночі», яке включатиме молитву на вервиці (розарій), в якій за допомогою телемосту братимуть участь 10 Марійських санктуаріїв світу.

У неділю 13 жовтня статуя Фатімської Богородиці буде знову перевезена на площу святого Петра у Ватикані, де після проказування вервиці, о 10:30 римського часу розпочнеться урочиста Свята Меса, яку очолить Вселенський Архиєрей. Наприкінці богослуження Вселенський Архиєрей проведе Акт вручення світу під покров Пресвятій Богородиці, закінчуючи молитвою «Ангел Господній».

Папа Франциск глибоко почитає Пресвяту Богородицю. Вистачить згадати його приватні відвідини Марійської базиліки Санта Марія Мадджоре в Римі вже наступного дня після вибору на Вселенського Архиєрея, перед і після повернення з Всесвітнього дня молоді в Бразилії. Після свого вибору Папа Франциск звернувся до кардинала Жозе Полікарпо, тодішнього Патріарха Лісабону, посвятити його понтифікат Фатімській Богородиці. Це посвячення кардинал Жозе Полікарпо звершив у Фатімі 13 травня 2013 року після завершення головного Євхаристійного богослуження з нагоди міжнародної прощі. А під час Всесвітнього дня молоді в Бразилії, відвідуючи Марійський санктуарій в Апаресіді, Папа Франциск віддав свій понтифікат під покров Апаресідської Богородиці. 22 вересня 2013 року, здійснюючи душпастирський візит до італійського міста Кальярі, Святіший Отець віддав вірних під опіку Пресвятої Богородиці ді-Бонарія.

У Богородичному дні у Ватикані передбачена участь коло 150.000 вірних, представляючи п’ятдесятку країн світу.

Текст із сторінки сайту Радіо Ватикану