Свобода віросповідання: англійські єпископи коментують рішення Європейського суду
  • Птн, 18/01/2013 - 00:00

Європейський суд з прав людини оприлюднив рішення по чотирьох справах, пов'язаних зі свободою совісті і релігії, у відношенні британських службовців, що вступили в конфлікт з роботодавцем. Два випадки стосуються можливості носити на роботі натільний хрестик, а два інших - права на відмову з міркувань совісті від реєстрації одностатевого громадянського союзу і шлюбних консультацій для гомосексуальних пар. Тільки в одному з випадків суд виніс рішення на користь позивача.

 

У коментарі єпископів Англії і Уельсу, опублікованому днями католицьким інформаційним агентством Sir, міститься позитивний відгук про випадок Наді Евейди, співробітниці авіакомпанії «British Airways», за якою Страсбурзький суд визнав право носити на роботі ланцюжок з маленьким натільним хрестом.

 

З іншого боку, єпископи висловили розчарування у відношенні трьох інших рішень: по справі службовця Ліліани Ладель, яка відмовилася реєструвати одностатевий "шлюб"; консультанта з подружніх відносин Гері Макфарлена, який був звільнений, не бажаючи проводити терапію для одностатевої пари; а також Ширлі Чаплін, якій роботодавець заборонив носити натільний хрестик. На думку Єпископської конференції Англії і Уельсу, цими  рішенням суд не захотів визнати, що «релігія є фундаментальною складовою людської особистості».

 

«Слід вітати судове рішення на користь пані Евейди, - заявили єпископи, - оскільки воно визнає, що відмовляючи в проханні носити натільний хрест, її керівники фактично порушили 9-ту статтю Європейської конвенції з прав людини, яка гарантує кожному свободу вираження власної релігії. Ми сподіваємося, що дане рішення послужить розширенню діапазону випадків,  що потрапляють під захист 9-й статті ».

 

Однак у випадках Ладель, Макфарлена і Чаплін «рішення суду розчаровує», заявили єпископи. «Віра і релігія є найважливішими аспектами людської особистості. Будемо сподіватися, що в майбутньому судді надаватимуть цьому більшого значення, - коли від їх рішень залежить результат справ, що стосуються релігійної свободи та дискримінації ».

 

«Церква настійно рекомендує вирішувати подібні суперечки, уникаючи звернення в судові органи», - йдеться в спеціальному комюніке англійських єпископів.

 

«У багатьох випадках сам здоровий глузд повинен дозволити прийти до розумної згоди між конфліктуючими правами. Однак, в деяких складних і часом загострених  обставинах, це не завжди можливо. Дуже важливо, щоб люди, які почувають себе ущемленими у здійсненні своїх законних релігійних свобод чи вважають себе жертвами дискримінації за релігійною ознакою, могли бути впевнені, що європейські і національні суди врахують питання про порушення Конвенції з прав людини більш вагомим, ніж інші права».

 

За матеріалами http://ru.radiovaticana.va