Священик-мученик Ян Маха – героїчний свідок віри і милосердя
  • Пон, 22/11/2021 - 11:58
Як пшеничне зерно, про яке Ісус говорить в Євангелії, цей молодий польський священик, мученик у віці 28-ми років, помер, щоб проросли Божі плоди. На цьому наголосив кардинал Марчелло Семераро під час беатифікаційної Святої Меси в Катовіцах.

Не випадково беатифікація о. Яна Францішка Махи, молодого священика, вбитого з ненависті до віри нацистським режимом під час Другої світової війни, відбулась  в суботу 20 листопада 2021 року в катедральному соборі міста Катовіце в Польщі. Не тільки тому, що він саме тут був висвячений на священика кілька місяців після окупації Польщі, не тільки тому, що тут він виконував своє служіння й діла милосердя, і саме тут його заарештували, засудили на смерть і вбили, але й тому, що своєю мученицькою смертю він показує сучасним людям, що «земне панування проминає, а Христове Царство триває вічно». На цьому наголосив кардинал Марчелло Семераро, Префект Конгрегації в справах визнання святих, в імені Папи Франциска очолюючи беатифікаційну Святу Месу, під час якої був проголошений блаженним священик-мученик Ян Маха. Урочиста Свята Меса була відслужена латинською та польською мовами.

Папа про нового блаженного

Папа Франциск, промовляючи 21 листопада після молитви «Ангел Господній», яку він проказав разом з вірними, зібраними на площі святого Петра у Ватикані, згадав про цю беатифікацію: «В Катовіце в 1942 році, в контексті переслідування Церкви нацистським режимом, з ненависті до віри був вбитий священик Ян Маха. У пітьмі в’язниці він знайшов у Бозі силу та лагідність, щоб протистояти цьому випробуванню. Нехай же його мученицька смерть стане плідним насінням надії та миру».

 

Свідчення нового блаженного

Свідчення нового блаженного, очевидно, звернене до всіх, але саме священики, особливо молодші, й семінаристи, можуть наслідувати його приклад, приносячи щедрі плід. Його мученицька смерть, підкреслив кардинал Семераро, також є запрошенням «залишатися з Господом, шукати Його в молитві та внутрішньому діалозі, прославляти Його святим життям». У час пандемії, коли Церква робить перші кроки на своєму синодальному шляху, потрібно усвідомлювати, що усвідомлювати, що для спасіння ми потребуємо одні одних, бо ніхто не спасається наодинці. А на закінчення проповіді Префект Конгрегації в справах визнання святих закликав молитись до блаженного Яна за всі потреби сімей та суспільства, за молодь і за Христову Церкву.

Коротке життя, віддане Богові та ближнім

Священик Ян Францішек Маха народився 1914 року в селі Хожуві. У нього були дві сестри і брат. У родині його ласкаво називали "Ханіком".

У 1934 році він вступив до Сілезької духовної семінарії в Кракові, після якої закінчив факультет богослов’я в Яґеллонському університеті і 25 червня 1939 року прийняв священицьку хіротонію в місті Катовіце. Початок його священицького служіння збігся з початком Другої світової війни. Отець Ян розгорнув активну широку благодійну діяльність серед польських сімей, які постраждали від наслідків війни та окупації країни, нав’язавши зв’язки з підпільними організаціями. Він організував матеріальну та духовну допомогу нужденним сім’ям, чиї батьки, чоловіки чи дітьми були заарештовані, розстріляні чи ув’язнені в концтаборах. Отець Маха таємно сповідав, викладав катехизм, не залишав вірних без духовної опіки. Був людиною глибокої віри та ревним священиком.

 

В’язниця і тортури

Його двічі викликали на допит, а потім гестапо заарештувало його 5 вересня 1941 року на вокзалі в Катовіцах. При ньому був знайдений список людей, яким він і та інші священики допомагали, та інші документи, що свідчили про те, що вони збирали гроші й передавали їх нужденним. Список був одним з головних доказів у подальшому розслідуванні та засудженні всієї групи. Він мужньо переносив допити та тортури, відмовляючись співпрацювати з переслідувачами. утішав інших ув’язнених і багато молився, просячи Бога простити катам. 17 липня 1942 року його засудили на кару смерті через обезголовлення. Вістка про це швидко розповсюдилась серед парафіян та родини і мама поїхала в Берлін, але не змогла добитись помилування для сина. О. Франц Возніца, тодішній Генеральний вікарій Катовіцької дієцезії , намагався захистити отця Яна і писав до Апостольської Нунціатури в Берліні та до Ради адвокатів з проханням втрутитися, але не отримав позитивних результатів.

Прощальний лист родині

 2 грудня 1942 року отцеві Яну повідомили про неминучу смерть і дали дозвіл прийняті останні Таїнства та написати прощального листа родині. Ось цей лист:

“Дорогі батьки та брати, слава Ісусу Христу! Це мій останній лист, мій смертний вирок буде виконано за 4 години. Коли ви отримаєте і прочитаєте цього листа, мене більше не буде серед живих. Залишаю вас з Богом... Пробач мені за все! Незабаром я стану перед Всевишнім Суддею, і тоді Він буде судити мене. Сподіваюся, Він прийме мене до Себе. Я вмираю з чистою совістю. Я прожив недовго, але думаю, що досяг мети свого життя. Я б хотів знову трудитись для Нього, але мені не дали такої можливості. Не впадайте у відчай: все буде добре. Без одного дерева ліс залишиться лісом, без однієї ластівки також прийде весна, і без людини світ не впаде... Дякую за все! У мене залишилося не так багато часу. До зустрічі там, де Всевишній! На кладовищі поставте надгробок з моїм іменем, щоб ті, хто зупиниться, могли помолитися за упокій моєї душі. Моліться за свого Ханека”

Священик-мученик

3 грудня 1942 року вирок був виконаний і о. Ян Францішек Маха у віці 28 років він був страчений на гільйотині, як попередження для духовенства не співпрацювати з жодними підпільними організаціями і навіть на займатись благодійною діяльністю. Тлінні останки вбитого священика-мученика не віддали родині, правдоподібно, вони були спалені в крематорії концтабору Освєнцім. Символічна могила о. Яна знаходиться на старовинному кладовищі в Хожуві з написом «Мого тіла тут немає, але помолись «Отче наш» за упокій моєї душі».

Беатифікаційний процес на дієцезальному рівні о. Яна Махи почався в 2013 році і тривав до 2015 року. Згодом документація була подана до Конгрегації в справах визнання святих.  Декрет, що підтверджує мучеництво Слуги Божого Івана Махи, священика катовицької архидієцезії в Польщі, Папа Франциск підписав 28 листопада 2019 року.