Священик-сепаратист з голодних Ровеньків літав до Криму на відпочинок
  • Суб, 15/08/2015 - 17:11

Ровеньківський протоієрей УПЦ МП Олександр Авдюгін повернувся з вояжу Кримом, як він пише в своєму блозі на ЖЖ, «по маршруту: Сімеїз – Алупка – Місхор – Ай-Петрі – Форос – Балаклава – Сімеїз». 

Про це Galnet повідомив співкоординатор ГІ «Права справа» Дмитро Снєгирьов.

«До Ростова-на-Дону з Сімферополя він летів літаком «Донавіа»  і брав з собою родину – дружину, дочку та онуку. Квитки економ-класу у цього перевізника коштують від 6 до 9 тисяч російських рублів, а бізнес-класу – 22-27 тисяч.

Якщо порахувати, то на політ ,в один бік, він витратив  не менше 25 тисяч рублів. Це не враховуючи проживання, харчування та вояжів по окупованому Криму, ціни в якому  серйозно зросли у порівнянні з минулими роками», – зазначив Д.Снєгирьов.

«Непогано живе протоієрей у Ровеньках, де минулого року його паства  потерпала від нестачі продовольства та ліків, та і зараз ситуація не змінилася на кращу», – наголошує активіст.

Нещодавно священик писав про ситуацію в Ровеньках наступним чином: «На кожній сповіді, розмові і бесіді від них (особливо від пенсіонерів і хворобливих) ми чули нарікання на відсутність ліків. І не дивно, до початку жовтня (2014 року) практично зникли з аптек найнеобхідніші медичні препарати, ті ж які залишилися на полицях, продавалися за астрономічними цінами, це при тому, що пенсії та соціальні допомоги не виплачувалися з весни».

Далі він розповідає про зустріч із зубожілою старенькою: «…В центрі міста я зустрів заплакану стареньку. На питання, що сталося, бабуся відповіла, що в аптеці є «Берліприл»  (таблетки від тиску), але якщо вона його купить, то на хліб їй грошей не залишиться».
Кошти на ліки для ровенчан О.Авдюгін збирав по соцмережах: «Друзів у мене в соціальних мережах предостатньо, якщо вважати укупі ЖЖ, Facebook і «Вконтакті», то більше 10 тисяч, більша частина яких – православні». Вони надіслали пожертвувань на суму близько мільйона рублів, з яких «медикаменти закуплені і роздані на суму 780 тисяч і 120 тисяч рублів пішло на транспортні витрати».

Цікавю розповідь о. Олександра  про його подорож через кордон. За його словами, повернення викликало у нього «емоції, для священика ніяк неналежні».

«Субота 8 серпня. Літак «Донавіа» прибув до Ростова-на-Дону з Сімферополя о 16.30. Всього 70 хвилин польоту із знемагаючого від спеки континентального Криму – і я з сімейством в розпеченій сонцем столиці донського краю. До російській митниці під’їхали о 19.30. Черга не дуже велика, 32 машини, ми 33-ті. На територію МАПП в’їхали лише через чотири години, тобто за годину – 8 транспортних засобів лише проходить. ЛНР-івських погранців (вже митників) пройшли за десять хвилин і в’їхали на територію республіки. Зліва по курсу колона легкових і вантажних машин. Нарахував тільки легковиків близько двох сотень. Їм належить тут ночувати, пересуваючись до кордону по 15-20 метрів на годину. До обіду наступного дня вони, дасть Бог, в’їдуть у країну, яку люблять, на яку сподіваються, про яку всі розмови.

Доба очікування, під палючим сонцем, з дітьми та літніми людьми. Тут немає води, немає туалетів і немає доброго слова. Тут те, що людською мовою не характеризується, тому й просяться на язик слова непотрібні, а в думках все одно: «Господи, чому? Кому це треба?», – пише священик-сепаратист.

Сам Д.Снєгирьов ще в 2013 році я звернувся  із заявою до Генпрокуратури України з вимогою притягнути настоятеля храму-каплиці святих богоотців Іоакима і Анни, редактора єпархіальної газети «Православ’я Луганщини» Олександра Авдюгіна до кримінальної відповідальності за розпалювання міжрелігійної ворожнечі.

Приводом для цього стала заява О.Авдюгіна, яку він зробив напередодні візиту Патріарха Філарета в Луганськ. Тоді в інтерв’ю сайту «Полеміка» О. Авдюгін закликав керівництво Луганської області відмовитися від запланових зустрічей з Патріархом Філаретом , бо на  його думку  це могло образити почуття вірних УПЦ (МП).

Джерело: Galnet