Священники стають жертвами нападів у Мексиці й на Кубі
  • Чтв, 25/05/2023 - 11:04

Цього тижня в Мексиці була здійснена спроба поранити ножем архиєпископа і вбито священника. На Кубі на священника напав зловмисник, озброєний мачете.

Отець Хав’єр Гарсіа Вільяфанья, монах-августинець, був парохом в Уандакарео, маленькому містечку в центральній Мексиці. Його знайшли мертвим на трасі. Напад стався у понеділок, коли він повертався до своєї громади. Зловмисники та мотиви невідомі. Напередодні в Дуранго, трохи північніше, стався напад на місцевого архиєпископа. Зловмисник, озброєний ножем, дочекався закінчення літургії. Однак його зупинили священник і паламар.

Згідно з останнім звітом Мультимедійного Католицького Центру (Multimedia Catholic Center), з 1990 року в Мексиці було вбито щонайменше 63 священники, у тому числі 9 за останні чотири роки. Упродовж 14 років Мексика була однією з найнебезпечніших країн для священничого служіння”, – йдеться у звіті. Також було 850 вимагань і погроз убивством. Особливу загрозу для священників становить наркомафія.

На Кубі жертвою нападу став о. Еліосбель Перейра з єпархії Сантьяго де Куба. Щоб врятувати руку, знадобилися години операції. Стан священника стабільний, пише Vatican News.

За інформацією ординарія єпархії Сантьяго-де-Куба архиєпископа Діонісіо Гарсіа Ібаньєса, ввечері 22 травня зловмисник під виглядом лікаря підійшов до настоятеля церкви св. Франциска в Сантьяго-де-Куба і завдав кілька ударів мачете. За поясненнями затриманого нападника, мотивом було викрадення мотоцикла священника. Кілька місяців тому місіонера в єпархії Санта-Клара в центрі острова намагалися скинути з мотоцикла, коли він зменшив швидкість і перетнув залізничну колію, повертаючись із одного з місійних пунктів.

Через драматичну економічну ситуацію на Кубі зростає кількість злочинів, пов’язаних із пограбуваннями. З січня по травень рис, який є основним продуктом харчування на острові, подорожчав удвічі. Зростаюча інфляція поглиблює ситуацію бідності. Вже місяць неможливо купити пальне на заправках. Люди зневірені та позбавлені надії на будь-яке покращення ситуації, тому не припиняють шукати можливості емігрувати з країни.