«Священники змушені просити людей не приходити до храму», - ситуація щодо інфекції COVID-19 в Павії
  • Пон, 16/03/2020 - 17:10

«Ми від самого початку знаходимося в зоні поширення вірусу. І, власне, до Павії ще 21 лютого був доставлений так званий «перший італійський пацієнт», 38-річний чоловік, який і сьогодні ще перебуває на лікуванні», - розповідає о. Олександр Товт, настоятель парафії УГКЦ Святого Юрія, що в м. Павія, в італійському регіоні Ломбардія, що зараз є найбільш враженим пандемією вірусу Сovid-19.

За словами душпастиря, містечко славиться високим рівнем медицини, тому сюди й потрапив перший хворий із зараженням на лікування. Карантин у Павії та її околицях розпочався вже одразу після цього.

Загалом, коли стала зрозумілою вся небезпека вірусу, в кожному регіоні Італії було визначено кілька відповідних лікарень для хворих COVID-19. У Північному регіоні одним із таких медичних закладів стала саме лікарня Святого Матея в Павії. Як подають італійські масмедіа, станом на 15 березня тут налічується 722 інфікованих коронавірусом. 

За словами священника, місцевий італійський єпископ наприкінці лютого видав декрети, в яких дав людям вказівки бути уважними і дотримуватися всіх правил гігієни, а також вказівки щодо порядку проведення богослужінь, відкривання храмів і сповнення душпастирської опіки. За ним, душпастирі не можуть звершувати публічні богослужіння, це саме стосується Чину похорону та шлюбу. «Майже щодня я бачу, як (у латинській парафії) під’їжджає автомобіль із померлою людиною. Священник уділяє благословення і машина від’їжджає. На вулицях протягом дня взагалі людей немає. Закриті багато закладів, пункти роздрібної торгівлі та аптеки працюють із суворим дотриманням санітарних вимог», - розповідає душпастир.

Варто зазначити, Указом Президії Ради міністрів Італійської Республіки, єпископат Італії призупинив всі цивільні урочистості та релігійні богослужіння, в тому числі й похоронні. Через повідомлення Італійської Єпископської Конференції Церква Італії запевняє у своїй близькості з усім суспільством, що зіткнулося з небезпекою для здоров'я. У повідомленні говориться, що «обмежувальні заходи, запроваджені владою, болісно та з труднощами сприймаються пастирями, священниками та вірними, але одночасно Італійська Церква прагне зробити свій внесок у захист охорони здоров'я». Закони, вже попередньо введені деякими дієцезіями, тепер підтверджені для всієї Італії.

«Місцева влада просить людей без нагальної потреби не виходити на вулиці, залишатися вдома, - розповідає о. Олександр далі. - Адже існує реальна небезпека того, що через масовість епідемії не вдасться допомогти всім хворим. Вірус поширюється стрімко і відразу велика кількість людей потребують особливої медичної допомоги. Медичні заклади не можуть приймати таку велику кількістю людей хворих, тому госпіталізують тільки тих, хто у реальній небезпеці життя, інші залишаються лікуватися вдома».

Одразу після введення заборони на проведення публічних богослужінь у провінції Павії один 88-річний римо-католицький священик таки відслужив Літургію. На ній були  близько восьми осіб. «Той священик вже поважного віку і приходив до храму допомагати пароху. Ця подія набула розголосу в органах місцевої влади, про це навіть опублікували в місцевій пресі. З'ясувалося, що він вчасно не отримав повідомлення на електронну пошту від місцевого єпископа, бо не користується так часто комп’ютером через свій вік», - пояснює він.

Священники змушені повідомляти людей про рішення церковної влади: «Мені, як священику, не легко про таке говорити, але є послух і розуміння обставин. Наші храми є церквами для українців не одного міста чи його частини, а деколи кількох адміністративних одиниць, і люди, щоб потрапити на богослужіння, їдуть навіть 20-30 кілометрів. У ситуації, що склалася на сьогодні, це просто неможливо. Ми під час Великого посту особливо молимося Псалтир, розділяючи його Катизми серед парафіян, та й всі інші звичні парафіяльні практики намагаємося не занедбувати, а навпаки єднатися в молитві за всіх нас тут і за наших рідних в Україні».

Душпастир просить не легковажити епідеміологічною ситуацією і в літургійному житті: «Я, як священик, не боюся заразитися, а боюся бути «розсадником» вірусу, який можу передати через необачність під час уділення Таїнств. Днями я сповідав осіб у спеціальній масці, не давав їм цілувати хрест, а лише тримав його в руках, аби людина наочно його бачила і намагався триматися на віддалі. Я, як і кожна розумна людина, мушу зробити все, щоб не стати причиною хвороби іншої людини». Попри це, о. Олександр щодня звершує Літургію, згідно із встановленими нормами, у храмі без присутності вірних. Парафіяни, серед яких є також люди з позитивним діагнозом, спілкуються з душпастирем по телефону чи, якщо потрібно уділити Святі Таїни, приватно.