Святі – це спонука підвести погляд у небо, щоб твердо ступати по землі,- Папа
  • Птн, 01/11/2019 - 13:46

«Сьогоднішня урочистість Всіх святих нагадує нам про те, що всі ми покликані до святості», – сказав Папа Франциск, розпочинаючи свої роздуми, якими він поділився опівдні з прочанами, що в п’ятницю, 1 листопада 2019 року, зібралися на площі Святого Петра у Ватикані, щоби помолитися разом з ним молитву «Ангел Господній».

Мета, що є плодом благодаті

Святіший Отець зазначив, що святі усіх часів не є «лише символами, віддаленими й недосяжними людськими істотами», а, навпаки, є людьми, що «жили, ходячи по землі, зазнавали труднощів щоденного життя з його успіхами та поразками», знаходячи в Господі сили, «щоб завжди підводитися та прямувати далі». «З цього можемо зрозуміти, що святість – це мета, яку неможливо досягнути виключно власними силами, вона є плодом Божої благодаті та нашої вільної відповіді на неї», – сказав Папа, додаючи, що з цього робимо висновок, що святість є «даром і покликанням».

Жити сопричастям з Богом тут на землі

Як зауважив Наступник святого Петра, святість, як Божа благодать, тобто, дар, є чимось, що «не можемо купити чи виміняти», а лише прийняти, беручи через Святого Духа «участь у самому ж божественному житті». Йдеться про те, щоб визріло усвідомлення того, що ми «прищеплені до Христа як гілка до виноградної лози», а тому «можемо й повинні» жити з Ним та в Ньому як Божі діти. «Отож, – сказав він, – святість означає вже тепер, під час земного паломництва, жити в повному сопричасті з Богом».

Щоденне завдання освячуватися

Далі Святіший Отець вказав на те, що окрім того, що даром, святість є «загальним покликанням Христових учнів» та «шляхом сповнення, яким кожен християнин покликаний пройти у вірі», прямуючи до кінцевої мети, якою є «остаточне сопричастя з Богом у вічному житті».

«Отже, святість стає відповіддю на Божий дар, бо виявляється як взяття на себе відповідальності. В цій перспективі важливо серйозно взятися за щоденне завдання освячуватися серед умов, обов’язків та обставин нашого життя, стараючись переживати кожну річ з любов’ю», – сказав він.

Підвести погляд вгору

За словами Папи, святі – це ті, хто погодився у своєму житті з тим, що потребує цього Божого світла, а тому сьогодні вони оспівують Божу славу перед Його престолом. Вони творять те «Святе місто», на яке ми «з надією споглядаємо як на нашу остаточну мету», здійснюючи паломництво «земним містом», втомлені тягарем подорожі. А споглядаючи їхнє життя, «отримуємо спонуку наслідувати їх».

«Спогадування святих спонукає нас підводити очі до неба: не для того, щоб забувати про земну дійсність, але щоби підходити до неї з більшою мужністю та надією. Нехай же нас супроводить Своїм материнським заступництвом Марія, наша пресвята Мати, знак утішення та впевненої надії»,– побажав Святіший Отець.