«Святі сходи» в Римі вперше за 300 років відкриють для доступу вірних
  • Срд, 20/03/2019 - 15:43

Вперше за 300 років можна побачити «Святі сходи» без дерев’яної надбудови. Цю виняткову реліквію привезла до Риму св. Олена. Сходи походять з Преторії, в якій правив у Єрусалимі Понтій Пилат. І власне цими 28 сходинами йшов на суд Ісус.

У Римі ці сходи розташовуються в спеціально сконструйованому дерев’яному корпусі, навпроти Базиліки св. Івана на Латерані. Паломники піднімаються цими сходами на колінах, пригадуючи собі про суд над Ісусом, а також Його падіння на 11-ій сходинці, інформує Vatican News.

У 1723 році мармурові сходи були покриті дерев’яним корпусом, щоб захистити їх від постійного стирання численними чергами паломників. На даний час триває реставрація «Святих сходів» під наглядом Ватиканських Музеїв. Вперше від 1950 року було знято дерев’яну заслону. 11 квітня їх відкриють для доступу вірних, швидше за все на 40 днів, а потім встановлять нову захисну конструкцію. «Це – виняткова нагода доторкнутись до тих самих сходів, якими ішов Ісус, а також які є свідченням віри усіх тих, хто ними ходив перед нами», - зазначив ректор санктуарію о. Франческо Гуерра.