Святіший Отець: Христос робить революцію нашого розуміння сім'ї
  • Суб, 06/05/2023 - 09:17

Зустрічаючись із паломниками з дієцезії Асті, Святіший Отець зазначив, що Ісус вніс революцію у розумінні родини, яка перевищує кровну спорідненість та стає закваскою для людських цінностей.

 

5 травня 2023 р. Папа Франциск прийняв на аудієнції паломників з дієцезії Асті, яка є малою батьківщиною його батьків. Зокрема, з Портакомаро, що в провінції Асті регіону П’ємонт, батьки майбутнього Папи 1928 року емігрували до Аргентини. У своєму слові Святіший Отець вказав на поняття родини у навчанні Ісуса Христа.

Оновлений спосіб розуміння родини

Папа пригадав про свій дводенний візит, який був для нього втіхою, позначеною відчуттям людського тепла. «Це не просто емоція: воно запалилося в мені, дивлячись на ваші радісні обличчя, відчуваючи вашу прихильність, бачачи, що є родина, яка прямує вперед, яка ступає шляхом Євангелія, з усіма обмеженнями і труднощами», – сказав Святіший Отець, зосереджуючись на аспекті родини. За його словами, Христос приніс у цей світ «революцію» про родину, адже, спрямовуючи свій погляд на оточуючих, сказав: «Ось моя мати і брати мої! Бо хто чинить волю мого Отця, що на небі, той мій брат, сестра і мати» (пор. Мт. 12,46-50). «Це Ісусове слово, якщо добре подумати, породжує новий спосіб розуміння родини», – підкреслив Папа Франциск.

Божа любов збагачує родину

Продовжуючи роздумувати над новизною, яку приніс нам Христос, Святіший Отець сказав, що звертання «браття і сестри» не є звичайною формулою, а новою реальністю, створеною Господом Ісусом, у якому найважливішим і найміцнішим зв’язком для нас, християн, є вже не зв’язок крові, а любов Христа. «Його любов змінює родину, звільняє її від динаміки егоїзму, що походить від людського становища та гріха, звільняє її та збагачує новим зв’язком, ще міцнішим, але вільним, яким не домінують інтереси та звичаї спорідненості, а є оживлений вдячністю, взаємним служінням», – зауважив Папа Франциск.

Творення середовища на основі Євангелія

«Коріння – це важливо! І ми дякуємо Богові за дар життя і за тих, хто нам його дав. Але передусім подякуймо за те, що Ісус Христос покликав нас бути частиною Його родини, в якій найважливіше – виконувати волю Небесного Отця. І ця нова Ісусова родина надає нового значення родинним стосункам – між подружжям, між батьками та дітьми, між братами та сестрами – водночас стає закваскою церковної та цивільної громад. Наприклад, це сприяє зростанню безкорисливості, поваги, прийняття та інших людських цінностей», – вів далі Святіший Отець.

Говорячи про назву нової лікарні для знедолених у дієцезії Асті – «Fratelli tutti», він вказав, що це означає, що в цьому середовищі родину створюватимуть люди, які будуть там лікуватися, а також лікарі, медсестри та всі інші волонтери, які працюватимуть. «І таким чином, в місті, в селі, в парафіях слово «братерство» – це не тільки гарний спосіб сказати, ідеал для мрійників, але воно має фундамент – Ісуса Христа, Який зробив усіх нас братами і сестрами, і має дорогу, Євангеліє, тобто дорогу, щоб йти в любові, у служінні, у прощенні, у носінні тягарів один одного», – сказав на завершення Папа Франциск.